Hanteerbaar biedsysteem is onmisbaar

Bridge is een partnership game. Veel hangt af van de beslissingen die jij en je partner samen nemen; een gedegen, goed afgesproken, hanteerbaar biedsysteem is daarvoor onmisbaar....

Kees Tammens

Punten kun je met elk onderdeel scoren maar ‘niet echt leuk gespeeld vandaag, ik was maar één keer leider’ zegt veel over de voorkeur. Puzzel mee over het afspel in de volgende twee 3SA-contracten. In diagram 1 kreeg de leider tijdens de jaarlijkse Channel Trophy, een vierlanden (België, Frankrijk, Engeland en Nederland) juniorentoernooi veel losse eindjes om aan elkaar te knopen.

Zie diagram 1

West kwam tegen 3SA uit met H, gedoken in zuid, gevolgd door een kleine harten voor B in oost. De leider won, zette zijn geld op de snit op H en ging één down.

Was dit speelplan wel logisch, of zag de leider iets over het hoofd? Zes klaverenslagen, A en A als zevende en achtste. De negende slag kon in schoppen ontwikkeld worden maar ook de snit op H was een mogelijkheid.

Het gevaar: oost-west kunnen als zij aan slag komen 3SA misschien in harten down spelen. Met de harten bij oost-west vier-vier verdeeld is er geen vuiltje aan de lucht. Maar met de harten vijf-drie verdeeld moet de leider kiezen wie A heeft: met A in oost is het winnende plan de harten twee keer te duiken en dan schoppen te spelen; dit verliest echter met een vijfkaart harten plus A in west. Maar was deze mogelijkheid waarschijnlijk? West volgt met HV-vijfde plus A na 1 vast en zeker met 1.

Sommige jeugdinternationals beten hun tanden stuk op de 3SA in diagram 2.

Zie diagram 2

Na het ‘Niemeijer’-biedverloop waarin noord met 3 een vierkaart aangaf eindigde het op alle tafels in 3SA, waartegen west uitkwam met een kleine klaveren. Begint de leider direct met een kleine harten naar 8 in de dummy dan komt oost aan slag en ligt AV als dubbele stop in de dummy. De leider heeft dan tijd om een tweede hartenslag te ontwikkelen en maakt naast A, drie klaverenslagen, twee in harten en drie in schoppen.

Ook als de leider in de tweede slag klaveren vervolgt komt 3SA thuis mits de leider op B wel direct A speelt en zo met V2 nog een stop over houdt; west komt immers nooit meer aan slag om ruiten te spelen.

Dan moet west om 3SA down te spelen met B uitkomen, was een veelgehoorde opmerking. Als west met open kaarten mag uitkomen, is het de leider ook toegestaan af te spelen met de verdeling van de kaarten en honneurs bekend.

3SA met als uitkomst B, V en H in oost die ruiten doorspeelt, 8 in zuid, 10 in west, gedoken in de dummy. Ruiten voor A, uit zuid de kleine harten weg. Schoppen (9) uit de dummy, oost 10 en V in zuid. Klaveren voor A in west die harten speelt via V voor A in zuid.

De leider neemt drie klaverenslagen mee en speelt dan B voor H in oost die van B76 moet spelen; zuid neemt met 8 de snit en maakt met HV8 de laatste drie slagen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden