Hansje Bunschoten was tot het allerlaatste moment regisseur

Hansje Bunschoten vierde tweemaal triomfen: begin jaren zeventig als zwemster en later als journalist/ presentator. De kanker sloeg ook tweemaal toe.

Peter de Waard
Hansje Bunschoten. Beeld anp
Hansje Bunschoten.Beeld anp

Op 14-jarige leeftijd deed Hansje Bunschoten mee aan de Olympische Spelen. Daarna werd ze een gewaardeerd journaliste, presentator en programmamaker. Ze was getrouwd, maar had sinds 2004 met medeweten van haar echtgenoot Joop Kuijs een liefdesrelatie met fluitist en voormalige Focus-lid Thijs van Leer, die ze niet onder stoelen of banken stak. En als haar man daar nu tegen zou zijn? 'Ondenkbaar', zei ze vorig jaar nog in Het Parool. 'Jaloers zijn mag, maar om dan te zeggen dat het niet mag, zonder dat ik er iemand kwaad mee doe? Het gaat prima zo. We drinken wel eens een wijntje met zijn drieën.'

Bunschoten overleed 1 oktober aan borstkanker, die was teruggekeerd nadat ze er in 2006 nog van was genezen. Eind 2015 werden alleen al in haar hoofd 25 tumoren ontdekt en was duidelijk dat ze dit keer geen kans meer had op genezing. Ze tekende vlak voor haar dood een euthanasieverklaring dat ze niet door wilde gaan als ze haar flamboyante leven niet meer zou kunnen voortzetten.

Hansje Bunschoten werd geboren in Hilversum als de dochter van zwemtrainster Wil van Breukelen, die in de jaren zestig Ada Kok onder haar hoede had. Haar moeder onderkende al jong haar talent als topzwemster - 'ze heeft geen achterste' - en nam haar mee naar zwemclub Naarden-'t Gooi.

Begin jaren zeventig brak ze als jonge tiener door in een generatie waartoe ook andere sterke zwemsters als Enith Brigitha en Anke Rijnders behoorden. Hansje Bunschoten zwom zeventig Nederlandse records op de vrije slag. Ze deed mee aan de roemruchte Olympische Spelen in München, waar de zwemnummers al waren afgewerkt voordat terroristen een bloedbad aanrichtten. Bunschoten haalde vijf finales - drie op individuele nummers en twee op de estafettes - maar de overmacht van de zwemsters uit de VS, Australië en de DDR was toen te groot.

Vlak na de Spelen liep ze een virus op in het buitenwater. Ze kon daardoor niet naar het WK in Belgrado en vond haar vorm niet meer terug. Daarna werd haar moeder ziek. Ook zij had borstkanker en overleed toen Hansje pas 17 jaar was. Haar dood ontnam haar elke lust tot een comeback.

Haar nieuwe ambitie werd de journalistiek. Ze begon bij het programma Goal van de KRO en de omroep Flevoland. In de jaren tachtig presenteerde ze met Kees Jansma Sport op Vrijdag. Ze was commentator van Studio Sport bij het Olympische Spelen van Barcelona en Atlanta. Vervolgens was ze vanaf 2001 regisseur van Studio Sport, het datingsprogramma Ticket to Love en later ook de Rijdende Rechter. Ze bleef ook presenteren, onder meer van het programma Dolce Vita, waarmee ze stopte na een ruzie met collega-presentator Theodor Holman.

Ze regisseerde ook een tijdje het programma Taxi met Joris Linssen. Bij haar 'sollicitatie' noemde ze Linssen een eikeltje. Op de herdenking van Hansje in Het Arsenaal in Naarden Vesting zei Linssen dat die opmerking voor hem de doorslag gaf om met haar in zee te gaan. Zelf vond Hansje het tv-programmaserie over De liefde het beste werk dat ze had gemaakt.

Nadat de kanker zich in 2015 opnieuw openbaarde, vertelde ze daar openlijk over in het programma Kijken in de ziel. Vorig jaar was Hansje Bunschoten nog te zien in het programma Maskers af, waarin ze Eva Jinek en Mart Smeets interviewde. Op de dag van haar overlijden lazen vrijwel alle dierbaren die in Het Arsenaal zouden spreken in het appartement van Hansje en Joop in Almere Haven hun toespraak aan haar voor. Hansje Bunschoten was tot het allerlaatste moment regisseur.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden