Hans Kreijns (1928-2012), een sierraad voor de sport

KEES TAMMENS

In de jaren vijftig rukte Hans Kreijns (1928-2012) razendsnel op in de rangen van het nationale bridge. Hij won zijn eerste landskampioenschap in 1963 met de Bridgekring '35. Er zouden vele titels volgen. 1966 was een superjaar met winst in de Sunday Times top-16 in Londen, gevolgd door het goud op het WK in Amsterdam. Voor de geboren Rotterdammer was het robberbridge in Den Haag, Amsterdam, Antwerpen en in exclusieve clubs in Londen een kolfje naar zijn hand.

Kreijns was een vlotte, opmerkzame speler met een scherp oog voor details. Met zijn krachtige aanwezigheid en subtiele tafelgevoel imponeerde hij menig tegenstander. Hij repareerde op gewiekste wijze contracten die onherstelbaar leken. Als Kreijns zijn favoriete spel kon spelen, voelde hij zich in zijn element. Op hoge leeftijd was hij nog actief op het internet (Stepbridge).

Hij introduceerde de jeugd (onder wie ikzelf) in de geheimen en wetten van bridge als game for money en wedstrijdsport. Zijn liefde voor het spel was altijd zichtbaar. Een markante man, een formidabele speler en een sierraad voor de bridgesport is heengegaan. Voor mijzelf was Hans Kreijns altijd een bijzondere vriend en een geweldige partner.

De wereldtitel van 1966 kwam op avontuurlijke wijze tot stand. In diagram 1 gingen Kreijns-Slavenburg voluit.

Zie diagram 1

westnoordoostzuid

---1¿

1SA2¿2¿pas

pas3¿paspas

3¿paspasdbl

paspaspas-

In die periode werd er mondeling geboden. Gentleman Kreijns genoot ervan als de kibitzers rondom zijn tafel samendromden. Hij had gevoel voor theater. Uit latere jaren, na de entree van bidding boxes, stamt het veelzeggende beeld dat Kreijns een rood biedkaartje te voorschijn haalde, dit zorgvuldig afstofte en bijna plechtig voor zich op tafel deponeerde.

Het tegenspel van 3¿-gedoubleerd was kordaat en effectief. Zuid, Kreijns kwam uit met ¿A, een kijk-aas. Daarna volgde ¿V, ¿H en ¿A in oost, Slavenburg, die nog twee klaverenslagen opnam. Ook de dertiende klaveren gespeeld, waarop west een harten afgooide. Het verlies van drie troefslagen was niet te voorkomen. Drie down: +500 op weg naar wereldgoud.

Hans Kreijns was een geestdriftig ambassadeur voor bridge. Hij speelde 'natuurlijk' zelf mee in de Statenbank top-16, die hij in 1987 zelf van de grond kreeg. In diagram 2 goochelde Kreijns zich in de vierde editie van dit elite-evenement met een bezetting van wereldklasse bijzonder handig uit de problemen.

Zie diagram 2

westnoordoostzuid

---1¿

2¿3¿pas3¿

pas4¿paspas

pas---

Een doublet op 2¿ zou een aanhoudingsbevel (strafdoublet) zijn geweest, vandaar het bod van 3¿. West kwam tegen 4¿ uit met ¿H voor ¿A. De leider speelde klaveren terug en troefde (nodig met de klaveren zes-twee verdeeld) de derde klaveren met ¿V. Een schoppen gedoken voor de secce ¿B in west. Deze speelde ruiten voor ¿H in zuid die naar ¿A overstak. Schoppen voor ¿H in zuid. Geen troeven meer in de dummy en in oost nog ¿A9; 4¿ verkeerde in groot gevaar.

Kreijns kreeg met een sublieme coupe de handen van de kibitzers op elkaar. Een kleine harten uit zuid voor ¿10 in de dummy! Ruiten getroefd. ¿A en ¿V overgenomen met ¿H. De laatste ruiten uit noord en met ¿10 achter ¿A9 de tiende slag.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden