Hans Knoop: Media Markt opgebouwd met SS-geld

BRUSSEL (ANP) - De Duitse keten van televisie- en witgoedzaken Media Markt is volgens inmiddels overleden militairen opgericht met geld dat afkomstig is van geheime rekeningen van de Duitse SS. Dat beweert de Nederlandse onderzoeksjournalist Hans Knoop dinsdag in de Vlaamse krant De Morgen.

De journalist zegt zich te baseren op uitgebreid onderzoek, onder meer in de bibliotheek van de vroegere Duitse Wehrmacht.

Media Markt werd volgens Knoop mede opgericht door Otto Beisheim, in de oorlog een officier van de Duitse elitetroepen van de SS. Hij zou verantwoordelijk zijn geweest voor het doorsluizen van geheime fondsen naar diverse Zwiterse rekeningen.

Media Markt Saturn Holding Nederland in Rotterdam zegt in een reactie dat vier Duitsers, die allemaal tussen 1940 en 1946 zijn geboren en dus nooit lid konden zijn geweest van de SS, de elektronicaketen hebben opgericht. Directeur Pieter Haas van Media Markt Saturn stelt in een verklaring dat de beweringen van Knoop dat het concern is opgericht door een oud-SS'er niet kloppen. Hij zegt ook ,,erg geschokt'' te zijn. ,,Wat hier gebeurt, is gebruik maken van hele foute sentimenten. Het is namelijk feitelijk onjuist.''

Zwitserse rekeningen

Door zich tijdig uit de SS terug te trekken en zich voor te doen als eenvoudige soldaat van de Wehrmacht zou Beisheim volgens Knoop de dans hebben weten te ontspringen. Met het geld van de Zwitserse rekeningen bouwde hij volgens oud SS'ers later zijn zakenimperium uit, beweert de journalist van joodse origine, die oorlogsmisdadiger Pieter Menten in 1976 aan de schandpaal nagelde.

Beisheim is eigenaar van ongeveer 19 procent van de aandelen in de holding Metro AG, dat naast drieduizend Media Markt-winkels ook de warenhuizen van Kaufhof bezit. Inmiddels is het concern ook beursgenoteerd.

Beisheim was al eerder in verband gebracht met de elitetroepen van Adolf Hitler, maar nog nooit eerder werd de link gelegd met kapitaal dat afkomstig zou zijn van de SS. Knoop zegt dit aan de kaak te willen stellen, ,,omdat ik ervan kots als ik die orthodoxe joden kapitalen zie uitgeven in de Media Markt in de diamantbuurt in Antwerpen''.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden