Hans Keller (dutch documentary collection)

Als een warm zoemende bas zweeft de stem van Hans Keller (Haarlem, 1937) door zijn documentaires. Een kenmerkende voice-over is het, door Kees Fens ooit omschreven als 'schitterend, ingehouden, diepgaand, wat voornaam en met die hogere traagheid waarmee in het hiernamaals wordt gesproken'. Een stem ook, die met de jaren een stukje lager lijkt te zijn geworden: in vroege documentaires als De wereld van Louis Paul Boon (1968) klinkt Keller al helemaal als Keller, maar in bijvoorbeeld Daar aan het einde van de gang - Giorgio Bassani (2000) voél je zijn woorden ook echt.


Dertien films van Keller zijn door Beeld en Geluid op dvd uitgebracht. Dat zijn lang niet alle documentaires die Keller sinds 1962 voor de Nederlandse televisie maakte, maar ze vormen wel een mooie staalkaart van zijn oeuvre.


Veel schrijversbiografieën zitten erbij, van Machiavelli (1975) tot Malaparte (2003), maar ook als het over muziek gaat (Muzak, 1976) of als in De zaak van Sergeant Meijer (1997) een controversiële episode uit de Tweede Wereldoorlg wordt belicht, vallen dezelfde kwaliteiten op: de ongelooflijke zorgvuldigheid waarmee Keller te werk is gegaan, en zijn vermogen om de werkelijkheid tot gelaagde audiovisuele tableaus te destilleren, die je scherper doen kijken én je verleiden om echt te luisteren naar wat je ziet.


Simpel maar effectief, wanneer in een mild-satirisch portret van een conservatief Amerikaans stadje (Twee weken in een ander stadje, 1971) een schoolhoofd de jeugd bezingt, terwijl op het podium achter hem een meisje piano speelt. Of hoe een Italiaanse archiefmedewerker in Kaputt - de gekantelde wereld van Curzio Malaparte letterlijk door boeken en kranten wordt ingesnoerd. Talking heads zijn bij Keller veel méér dan dat, zoals ieder schrijversportret ook over een landstreek, een volk of een stuk geschiedenis gaat. En dan altijd weer die statige bas, die het grote vanzelfsprekend met het kleine verbindt.


Distributeur: Beeld en Geluid


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden