Hans Jansen: 11 september & de jihad
In de geschiedenis van de islam is 11 september een belangrijke dag. Op 11 september 1683 begon de aanval van het Poolse leger op de Turken die Wenen aan het belegeren waren....
Zulke oorlogen waren al begonnen tijdens het leven van Mohammed (570-632). Het is de sharia die het verplicht stelt zulke oorlogen te voeren. Daartoe beroept de sharia zich op de Koran en op het voorbeeld van Mohammed. Er bestaan geen sharia-handboeken die niet oproepen tot de jihad.
De Koran is een oud document, en het is moeilijk na te gaan wat de tekst betekent. Er zijn westerse Koranuitleggers die menen dat de Koran, mits goed uitgelegd, niet oproept tot beoorloging van de ongelovigen. Wie weet. Maar in de moskee is de uitleg die de sharia aan de Korantekst geeft, de heersende uitleg.
De sharia is heel precies, en bepaalt dat de plicht zo’n oorlog te voeren voor een individuele moslim vervalt wanneer de overheid zich van die taak kwijt. Overheden in de islamitische wereld hebben individuele jihadstrijders dan ook altijd stevig aangepakt. Net zo goed als het slaan van munten het alleenrecht van de overheid is, is de jihad dat ook. Wie dat monopolie schendt, is nog niet jarig.
Sinds 1683 kwijten de overheden in de islamitische wereld zich niet langer van hun plicht tot het voeren van de jihad, althans niet met succes. Daarom, volgens de regels van de sharia, valt die taak terug aan individuele moslims. Staten die in deze tijd aan, bijvoorbeeld, Amerika, een jihad-oorlog zouden verklaren, konden immers wel eens nog maar weinig toekomst hebben.
De aanval op Amerika van 11 september 2001 markeert het besef dat de islamitische plicht tot het voeren van de jihad niet langer door overheden vervuld wordt, en dat ngo’s als Al-Qaida daarom deze taak moeten overnemen.
Sinds 11 september 2001 hebben er volgens www.thereligionofpeace.com meer dan zestienduizend aanslagen plaatsgevonden, waarbij de omstanders steeds weer met jaloersmakende hardnekkigheid willen blijven geloven dat deze aanslagen los van elkaar staan en niets met elkaar te maken hebben.
Er doen wilde speculaties de ronde over de daders en aanstichters van 9/11. Die speculaties zijn van weinig belang. Achteraf moeten we vaststellen dat 9/11 vooral heeft laten zien dat de jihad weer een individuele plicht is. Daarom is 11 september een belangrijke dag.