Hans Hillen

Het lid der Eerste Kamer Hans Hillen (CDA) verklaarde zaterdag in de Volkskrant te verwachten dat ‘Wilders in de loop van het najaar op Verdonk-achtige wijze leegloopt als een ballon’....

Hans Hillen is een ‘invloedrijk’ CDA’er die van de politieke analyse zijn specialiteit heeft gemaakt. Met grote stelligheid gooit hij er altijd pittige meningen uit, waardoor interviews met Hillen nooit saai zijn.

Volgens Hillen is alles in Nederland de schuld van de PvdA, zelfs het huidige gebrek aan visie in het CDA.

Daarom moet het offensiever, aldus Hillen. ‘Hup jongens, de beuk erin.’ Op de voorpagina van de Volkskrant stond dat Hillen hiermee doelde op Wilders, maar dat was niet zo. De beuk moet erin op alle fronten.

Als Neelie ‘tof wijf’ Kroes verder nog even Mark Rutte opvolgt als leider van de VVD en Wilders ‘helemaal vermorzelt’ (nadat hij dus eerder al op Verdonk-achtige wijze is leeggelopen als een ballon), is het zaakje bijna rond, denkt Hans Hillen. Moet alleen Gerard Kleisterlee van Philips nog even bereid worden gevonden het roer over te nemen van Jan Peter Balkenende.

Kan Wouter Bos nog zo hard roepen ‘Durf te dromen’: dat doet hij dan maar in de oppositiebankjes van het kabinet Kleisterlee-Kroes I.

Ik was meteen om, door Hillens optimisme en de eenvoud van zijn reddende concept. Je wilt nu eenmaal graag mensen horen die weten hoe het moet en die dat ook duidelijk kunnen verwoorden.

Hillen over het integratieprobleem: ‘Al die problemen met minderheden, je kunt toch niet van de overheid verwachten dat die dat oplost?’

Briljant, ik kan niet anders zeggen. Van Fortuyn tot Wilders en van Balkenende tot Bos: allemaal hebben ze ons wijsgemaakt dat een succesvolle integratie afhangt van de overheid. Terwijl dat dus helemaal niet zo is, en we die integratie zelf even moeten regelen.

Mogelijk geldt hetzelfde voor de problemen met het milieu, het onderwijs, de files en andere problemen waarvoor we steeds maar hoopvol naar de overheid kijken. Niet doen, zelf oplossen in soevereine eigen kring.

Hoe dan? Gewoon. Hup jongens, de beuk erin.

Het mooie van het lidmaatschap der Eerste Kamer is, dat je kunt roepen wat je wilt. Een tijdje geleden liep senator Han Noten van de PvdA ook al zo heerlijk leeg in de Volkskrant. Vond zijn partij trouwens ook niks. Die mannen doen dat graag, stoere dingen roepen.

Als Wilders in de herfst níet als een ballon leegloopt, wat me niet uitgesloten lijkt, heeft Hillen ook daarvoor vast weer een mooi citaat paraat.

‘In de lente loopt-ie leeg als een lekke fietsband.’

Het zijn interessante analyses, die van Hans Hillen, maar je kunt er verder niet zoveel mee.

‘Er moet een leider opstaan die niet bang is voor de toekomst’, adviseert Hans Hillen ons.

Bedankt Hans.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden