Hans en Frits houden het hartelijk

Hartelijk is de begroeting bij de ingang van het negentiende eeuwse Roomskatholieke Verenigingsgebouw in Franeker. 'Dag Hans' 'Dag Frits'..

Van onze verslaggevers

Jan Hoedeman

Milja de Zwart

FRANEKER

Alsof er nimmer iets is voorgevallen tussen de VVD-kopstukken Hans Wiegel en Frits Bolkestein, zo houden zij zich tijdens hun min of meer toevallige ontmoeting op deze Friese campagnebijeenkomst voor de provinciale-statenverkiezingen. Toevallig, omdat beiden slechts stand in zijn.

Eigenlijk zouden de VVD-ministers Zalm van Financiën en Van Aartsen van Landbouw hier vanavond optreden. Maar de extra ministerraad over de aanleg van de A 73 bij Roermond heeft hen in Den Haag gehouden.

In het zaaltje waar het Friese kiezersvolk is samengestroomd, nemen beide heren aan aparte tafels plaats. Wiegel onderhoudt zich op zijn bekende aimabele wijze met de Friese kandidaat-statenleden. Bolkestein zit alleen, wat strak in zijn vel en gespannen, en prepareert zich op de toespraak die hij zo dadelijk gaat houden.

De fysieke afstand is meer in overeenstemming met de verwijdering die tussen de heren is gegroeid in de zomer van 1993. Na wat bedoeld was als een verzoeningsmaal in het Haagse restaurant le Bistroquet, verklaarde een aangeslagen Wiegel hoe zijn droom om terug te keren in de landelijke politiek door de VVD-top was vertrapt. Hij wilde 'niet meer op het toneel staan', hooguit 'achter de schermen Bolkestein af en toe advies geven'.

Het is oud zeer dat nooit is gestelpt. Aanvankelijk werden daar zelfs geen pogingen toe gedaan. Maar als Wiegel eind mei Eerste-Kamerlid wordt voor de VVD en de werkplekken van beide VVD-kopstukken nog slechts door het Binnenhof gescheiden zullen zijn, is het toch wel zaak dat de lucht wordt geklaard.

Het besef dat het niet in het belang van de partij is als beide heren rollend over straat gaan, is inmiddels breed aanwezig in de VVD. De nieuwbakken partijvoorzitter, Wim Hoekzema, heeft daarom het initiatief genomen om een gesprek te arrangeren onder leiding van een wederzijdse vriend van Wiegel en Bolkestein: oud-minister Gijs van Aardenne. Beiden hebben - naar verluidt zonder veel enthousiasme - ingestemd met zo'n gesprek. Het is er alleen nog niet van gekomen.

En nu het lot hen verbindt, in Franeker, lukt het de VVD-coryfeeën toch niet. Tijdens de standaardact van de verkiezingscampagne, het optreden van zanger Gordon, treffen ze elkaar in de bar. Ze praten enkele minuten over koetjes en kalfjes. Bolkestein drinkt zijn glas leeg. En besluit dan om toch de twee laatste nummers van Gordon te gaan aanhoren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.