Hans Alders' speech komt uit de punt van zijn tenen

New York, 2 november 1992.

Hans Alders (l) als minister van VROM in de Tweede Kamer, september 1992. Beeld anp
Hans Alders (l) als minister van VROM in de Tweede Kamer, september 1992.Beeld anp

Vandaag is het zo'n dag waarvan je zou zeggen: 'Als mijn vader dit nog had mogen meemaken.' Zijn zoon die de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties mag toespreken. Als vervolg op de grote milieuconferentie afgelopen zomer in Brazilië.

Ontbijt overgeslagen. Eén keer geprobeerd ontbijt in het hotel te bestellen, stond er een jongen met een papieren zak voor de deur: 'Alstublieft meneer, uw ontbijt.' Inhoud: een kleffe donut, een onherkenbaar broodje en een cola.

Na een paar uur denken, schrijven en herschrijven ben ik tevreden over mijn tekst. We gaan snel naar het VN-gebouw. Ik oefen tussen de bedrijven door mijn tekst.

De secretaris-generaal van de VN, Boutros-Ghali, opent de Algemene Vergadering met een vlammend betoog. Ook hij vindt dat we niet langer mogen dralen. Na hem volgen nog vele sprekers. Ik raak met de minuut gemotiveerder.

Eindelijk ben ik aan de beurt, ik beklim het marmeren spreekgestoelte en zoek met mijn ogen de zaal af. Alle landen van de wereld zijn er zo ongeveer vertegenwoordigd. Ik begin mijn verhaal vanuit deze emotie en heb het gevoel dat mijn oproep uit het puntje van mijn tenen komt. 'Mensen laten we in hemelsnaam beginnen!'

Mijn speech roept veel reacties op. Andere ministers komen me feliciteren. De kopieën van de speech vliegen de deur uit. Deze dag kan niet meer stuk!

Hans Alders (1952), van 1989-1994 minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieu. Ingekort fragment uit De dag van m'n leven. AKO, 1993.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden