Hannie van Leeuwen lid van de Eerste Kamer

Bij kabinetsformaties wordt het leukste tot het laatst bewaard: de stoelendans. De Volkskrant neemt alvast een voorschot en laat een aantal bekende Nederlanders naar eigen smaak en inzicht een kabinet samenstellen....

Algemene Zaken en premier: Goede wijn, enz: Wim Kok (indien beschikbaar), anders Klaas de Vries, voorzitter van de SER.

Binnenlandse Zaken: Annie Brouwer. Grote bestuurskracht, breed georiënteerd, in staat de burger bij het bestuur te betrekken.

Grotesteden- en Minderhedenbeleid: een ministerspost vanwege de grote problematiek. Saskia Stuiveling of Marjanne Sint. Beiden hebben hun sporen verdiend.

Buitenlandse Zaken en Ontwikkelingssamenwerking: Eveline Herfkens. Zeer betrokken bij de wereldproblemen, evenals haar collega van ontwikkelingssamenwerking Tineke Lodders. Een deskundig koppel dat elkaar zal aanvullen en versterken.

Defensie: Klaas de Vries. Evenwichtig en rustig, van groot belang bij vredesoperaties. Hij zal bovendien een afgewogen defensiebeleid voeren.

Economische Zaken, Buitenlandse Handel en vice-premier: Luck van Leeuwen, bruggenbouwer met grote kennis van zaken op vele terreinen. Er komt een staatssecretaris voor het midden- en kleinbedrijf, een deskundige die de kennis van binnenuit heeft, zoals bijvoorbeeld Jan ten Hoopen.

Financiën: Herman Wijffels, paart grote deskundigheid aan een uitgesproken visie op alle aanpalende beleidsterreinen.

Justitie: Jaap Glasz. Zeer deskundig, weloverwogen in zijn oordeel, in staat dit moeilijke departement te besturen.

Landbouw, Natuurbeheer en Visserij: Agnes van Ardenne, een 'stevige' politica die met de boeren en tuinders de ingezette vernieuwing moet doorzetten, maar wel met meer oog en hart voor hun belangen.

Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen: Job Cohen, kent alle listen en lagen van dit zware departement, maar is vanwege zijn brede deskundigheid ook elders inzetbaar.

Sociale Zaken en Werkgelegenheid: Ella Vogelaar, hart op de goede plaats, maar ook gedecideerd en besluitvaardig. In combinatie met Ank Bijleveld of Gerda Verburg als staatssecretaris.

Verkeer en Waterstaat: Rob van Gijzel, ken ik alleen van radio en tv, komt dan betrokken en deskundig over.

Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer: Pieter van Geel, heeft goede kennis van zaken en een goede visie op de milieuproblematiek.

Volksgezondheid, Welzijn en Sport: Irene Michiels van Kessenich. Een erudiete vrouw die - met de patiënt centraal - evenwichtig alle belangen zal afwegen. Nieuw een staatssecretaris Gezinszaken, met Sport: Ank Bijleveld of Gerda Verburg. Staatssecretaris Ouderenbeleid: een oudere!

Nederlandse Antillen en Aruba: Klaas de Vries (zie Defensie).

Behalve reeds aangegeven staatssecretarissen verder aanvullen met jong, aanstormend talent!

Motivering:

Paars II komt eraan. Dit is het kabinet van het jaar 2000, wanneer PvdA en CDA samen een meerderheid hebben. (VVD en D66 'balen' nog steeds van het CDA!)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden