Hannibal, Batman, The Talented Nr. Ripley

Iedere dag zet de Volkskrant de beste filmtips voor u op een rij.

Bart Koetsenruijter
Julianne Moore en Anthony Hopkins in Hannibal. Beeld x
Julianne Moore en Anthony Hopkins in Hannibal.Beeld x

Hannibal (Ridley Scott, 2001)

RTL 7, 22.40-01.15 uur.

Wat bezielt filmmakers telkens de strijd aan te binden met een van de huiveringwekkendste films, The Silence of the Lambs? In die verfilming van Thomas Harris' roman door Jonathan Demme slaagde de jonge FBI-agente Clarice Starling erin een lustmoordenaar te pakken te krijgen dankzij de hulp van de geniale, gestoorde en gedetineerde psychiater Hannibal Lecter, die er genoegen in schiep zijn slachtoffers te verorberen. De met Oscars overladen film werd gedragen door de uitstekende hoofdrollen van Jodie Foster en Anthony Hopkins, en door een briljant scenario, dat de spanning tegen het einde ondraaglijk opvoerde. Spanning die niets te maken had met Lecters kannibalisme.

Hannibal Lecter bleef sindsdien opduiken in films en series, waarin juist wel dat ene onaangename trekje werd benadrukt. Dat geldt ook voor Hannibal, die Ridley Scott (Alien, Blade Runner, Gladiator) tien jaar na The Silence of the Lambs maakte en waarin Julianne Moore met verve de rol van Jodie Foster overnam. Zij is aan het begin van de film een omhooggeschoten FBI-agente die met jaloerse mannelijke collega's te maken heeft. Dat wreekt zich, waarna een toeval ervoor zorgt dat ze zich weer op de jacht op Hannibal kan storten. Die jacht is door de fysieke verwijdering van de twee - hij in Florence, zij in Washington - nooit echt spannend, omdat andere personages zo veel zwakker zijn dan de twee. Zodat Hannibal uiteindelijk meer horror is dan thriller, door Scott zeer stijlvol opgediend, dat wel.

Batman / Batman Returns (Tim Burton, 1989/1992)

SBS 9, 20.30-23.05 / 23.05-01.15 uur.

Kijk je sinds Birdman anders naar Batman? De Oscarwinnaar van dit jaar speelt nadrukkelijk met de acteur Michael Keaton en zijn personage Batman, die ruim 25 jaar geleden de superheldenfilm een herstart gaven. Dat gebeurde onder de bezielende leiding van de toen 30-jarige regisseur Tim Burton, met wie filmstudio Warner destijds een risico nam: Burton was tamelijk onervaren en bovendien eigenzinnig. Het pakte voor iedereen voordelig uit. Burton en Keaton maakten een even geïnspireerd vervolg, dat vanavond aansluitend wordt uitgezonden. Burtons grootste verdienste: hij nam de stripheld serieus en verpakte zijn films in een betoverende artdirection. Voor de bijrollen trommelde hij bovendien niet de minsten op: in deel 1 Jack Nicholson als de Joker en in deel 2 Michelle Pfeiffer als Catwoman, Danny de Vito als Penguin en Christopher Walken als diens partner in crime.

The Talented Mr. Ripley (Anthony Minghella, 1999)

RTL 8, 20.30-23.15 uur.

Tom Ripley, een creatie van thrillerschrijfster Patricia Highsmith, is een man zonder eigenschappen. Zijn enige talent schuilt in zijn sterke verlangen iemand anders te zijn; in combinatie met zijn imitatiekunsten een dodelijke karaktertrek. In het stijlvolle The Talented Mr. Ripley is hij een arme sloeber, hartstochtelijk op zoek naar waardering en liefde. En geld. Dat krijgt hij allemaal in de schoot geworpen met de opdracht om Dickie Greenleaf, zoon van een Amerikaanse industrieel, in Italië te zoeken en hem terug naar huis te dirigeren. Ripley heeft dan al geleerd dat het zich aanmeten van een andere identiteit hem veel kan opleveren. Zijn schaarse talenten - het vervalsen van documenten en handtekeningen en het imiteren van andermans gedrag - komen daarbij goed van pas. In de huid van Matt Damon is Ripley een liegende knuffelbeer, die een beetje van het scherm gespeeld wordt door het object van zijn begeerte, Jude Law.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden