REPORTAGEleven met een pop

Hanneke Wetzer zocht een lockdownbuddy en vond Nadiah op sexpopwebshop.nl

Hanneke Wetzer met Nadiah. Beeld Hanneke Wetzer
Hanneke Wetzer met Nadiah.Beeld Hanneke Wetzer

Kunstenaar Hanneke Wetzer werd eenzaam in de lockdown. Ze verlangde sterk naar gezelschap en vond een lockdownbuddy in Nadia, van elastomeer.

John Schoorl

Toen Hanneke Wetzer (41) in de keuken een gesprek aanknoopte met een fruitvliegje, wist ze dat het niet de goeie kant op ging. Dit was wat je eenzaam zou kunnen noemen, tijdens de lockdown, zeg maar helemaal alleen, en het zicht op een relatie binnenshuis was nihil.

Dat zoomen met vrienden, zo met elkaar praten met de laptop, daar was ze niet geschikt voor. Ze wilde iemand om haar heen, gewoon voor de huiselijke dingen, iemand om tegenaan te praten, met een kopje thee of een glaasje wijn. Ja, wat ga je dan doen, ja dan surf je naar een website en zoek je naar iemand die ook zin heeft in gezelschap.

null Beeld Hanneke Wetzer
Beeld Hanneke Wetzer

Nou, dus viel haar oog op Nadia, die van oorsprong Russisch is, en via Lutjebroek kon worden afgeleverd. De als 24-jarige roodharige studente geoormerkte dame viel onder de categorie Realdolls, en was ook eenzaam, en had pure zin om samen op te locken. Er was gelijk een klik, om het zo maar te zeggen. Wel vervelend dat de sexpopwebshop.nl haar bij haar thuis in Eindhoven afleverde zonder hoofd, althans, Hanneke Wetzer kreeg het hoofd er wel bij, maar als een los gegeven.

null Beeld Hanneke Wetzer
Beeld Hanneke Wetzer

Het hoofd van Nadia, net als haar lichaam gemaakt van een goedkoper variant van siliconen, thermoplastisch elastomeer, moest ze er zelf op zetten. Wat ook nog opviel was dat ze geurloos was, niet plakkerig aanvoelde en goed te positioneren was. Volmaakt elastisch, zou je kunnen zeggen, dus bij indrukken veerde de huid weer terug.

Dutchdoll Nadia 1.58cm en kleine borsten, zoals ze op sexpopwebshop.nl werd aanbevolen, ging voor bijna duizend euro naar Wetzer. Ze heet nu Nadiah, met extra h, en figureert in het me_and_my_dollfriend-schouwspel op de Instagrampagina van de Eindhovense kunstenaar. Zo woont Wetzer nu al maanden Living Alone (Together) met haar quarantinebuddy, als best friends forever (bff).

null Beeld Hanneke Wetzer
Beeld Hanneke Wetzer

Dat ze naakt aankwam, daar had Wetzer op gerekend, dus had ze kleren voor haar in huis gehaald. Ook wist ze dat de reis van Lutjebroek naar Eindhoven haar moest hebben vermoeid, dus legde ze haar in een hangstoel, en ging zij erbij zitten met een kopje thee, beetje bijkletsen. Ja, het voelde gelijk goed, durft ze wel te zeggen, Nadiah kwam precies op het goeie moment in haar leven. Kijk, andere mensen hebben mensen met wie ze leven, en zij dus niet. Tijdens de coronacrisis kwam ze helemaal de deur niet meer uit, alleen om de vuilnis buiten te zetten.

null Beeld Hanneke Wetzer
Beeld Hanneke Wetzer
null Beeld Hanneke Wetzer
Beeld Hanneke Wetzer

Nu is het tenminste gezellig, binnen, en bestellen ze samen maaltijden en kijken ze een filmpje op Netflix of doen ze ouderwetse bordspelletjes. De kans op besmetting, ook voor Nadiah, blijft zo het kleinst. Het woord liefde is zelfs gevallen, als het om Nadiah gaat. Maar dan niet in de zin dat ze een relatie met haar heeft, zie het meer als een huisgenoot, waaraan ze emotioneel is gehecht. Ze moet er niet aan denken dat ze kapot gaat en ze uit Lutjebroek een nieuwe moet laten komen.

Er is maar één Nadiah, en dat is de hare. Met Nadiah is alles leuk, zelfs het huis schoonmaken. In haar omgeving werd al gevraagd of ze met haar gaat trouwen. Waarom niet eigenlijk, als het zo klikt met een beste vriendin? Haar tante is haar trouwjurk al komen afgeven. Die geeft ze liever aan Nadiah dan dat die op Marktplaats of in de Kringloopwinkel belandt. We denken erover na, heeft Wetzer laten weten. Die sociale druk ook altijd.

null Beeld Hanneke Wetzer
Beeld Hanneke Wetzer
null Beeld Hanneke Wetzer
Beeld Hanneke Wetzer

Als mensen Nadiah een sekspop noemen, vindt ze dat denigrerend. Wat haar juist zo bevalt aan haar huisgenoot is dat ze juist geen overdreven seksuele uitstraling heeft, zoals de meeste sekspoppen. Nadiah komt vriendelijk en lief over, al heeft ze er echt geen hekel aan om naakt te poseren. Het gaat om de fantasiewereld die ze samen hebben gecreëerd, als een tijdelijke vlucht uit alle misère in de wereld. Om je psychisch staande te kunnen houden. Een manier om intimiteit, geborgenheid en luchtigheid in te bouwen in een situatie waar die niet werkelijk voorhanden is. Zo valt er tenminste wat te lachen. Want absurdisme is een heel goed medicijn tegen somberte. Of het kunst is, of echt, dat doet er niet toe. Voor Wetzer lopen die zaken altijd door elkaar heen.

null Beeld Hanneke Wetzer
Beeld Hanneke Wetzer

Wat voor Wetzer wel even wennen was, was het samenwonen. Ze is graag op zichzelf. Kan ze tenminste haar eigen gang gaan. Dat vindt ze nu wel lastig, dat zij de hele tijd het initiatief moet nemen. Want eerlijk gezegd komt er niet veel uit, uit haar nieuwe beste vriendin.

null Beeld Hanneke Wetzer
Beeld Hanneke Wetzer

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden