Hank

Eindelijk was ik in Hank, bij Dussen...

Martin Bril

Honderden keren over de A 27 gereden, naar Breda en verder, langs het bord waarop (voorbij de Boven Merwede en Gorinchem) Hank Dussen staat, nooit de bijbehorende afrit genomen.

Maar wel altijd even hardop 'Hank Dussen' zeggen.

Knoestige man op hoge rubberlaarzen, shagroker met stoppelbaard en pick-up-truck, vrijgezel met handen als koleschoppen, lievelingseten: bruine bonen.

Maar goed, deze keer sloeg ik wel af en onderaan de weg kon ik kiezen uit Hank en Dussen. Dussen linksaf, Hank naar rechts.

Ik nam Hank en kwam er meteen terecht; een nieuwbouwwijk, een verkeersdrempel, een slingerende bocht, en toen het oude Hank - kleine, bakstenen huisjes, een kerk, een dijk. Waar je ook keek, overal zag je meteen het einde van Hank.

Links een huis met versieringen rond de deur en een groot spandoek erboven: '25 jaar schijt aan de buren!' Een paar huizen verderop kleine spandoeken: 'Wij ook!', 'Wij ook!', 'Wij ook!'

Interessant.

Ook in Hank, tegenover de Roomse kerk: beugelbaan en partycentrum De Phoenix (gesloten), naast de kerk indoormidgetgolf- en dorpscentrum 't Uivernest (gesloten) en op een steenworp van het godshuis eetcaf 't Centrum (tijdelijk gesloten wegens werkzaamheden aan de riolering). Verder een kapper, een snackbar en slijterij 't Hoefken, dichtgetimmerd en te koop.

De dijk op. Vanaf de dijk: modderige velden, in de verte de schoorstenen van de electriciteitscentrale van Geertruidenberg, aan de Bergsche Maas. Voorbij de velden; de Biesbosch.

Op de dijk ook: café-bar De Kelder, open, maar verlaten en omgeven door een reusachtig parkeerterrein. Achter de bar een vriendelijke man die de tragiek van Hank voorin de mond had. Uit de boxen schalde Please, Release me, let me go, een nummer van Kris Kristofferson, ooit prachtig uitgevoerd door Elvis Presley. In Hank werd het gezongen door een soort Lee Towers, of misschien was het Lee wel.

De man vertelde over Hank.

De naam heeft met de visserij te maken. Ooit werden hier netten te drogen gehangen. Hang, Hank. In de Biesbosch werd toen nog gevist, het water kwam tot de dijk hier.

Nu niet meer.

Sinds enkele jaren maakt Hank deel uit van de gemeente Werkendam. Daarvoor behoorde Hank toe aan Raamsdonkveer. In Werkendam zijn ze streng gereformeerd, in Raamsdonkveer katholiek. In Hank was het dus vroeger beter, qua horeca en openingstijden. Nu zucht Hank onder de gereformeerde knoet.

Nooit geweten.

De man vertelde het. Hij tapte er een colaatje bij. Twintig jaar geleden begon hij hier in de kelder een dancing, boven had zijn vader een gewoon café. Af en toe, als het water hoog stond, liep de dancing onder, maar dat is lang geleden. De dancing is al jaren een knalsucces. Vandaar het enorme parkeerterrein. Van heinde en verre komen ze hier in het weekend dansen. Uit Tilburg, Breda, Oosterhout - ze komen naar Hank. Onbegrijpelijk, die gemeentelijke herindeling. Aan de mensen in Hank is nooit iets gevraagd.

Ik verliet Hank. Dussen nog even?

Nee, het begon te regenen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden