Hank Ketcham vrolijkte kranten op

Vrijdag overleed Hank Ketcham, maker van de vermaarde strip Dennis the Menace. Dennis was geen klier, maar een 'product van goede bedoelingen, verkeerd begrepen interesse, gulheid en een overactieve schildklier'....

Ronald Ockhuysen

HANK Ketcham, schepper van stripheld Dennis the Menace, is op 1 juni in een ziekenhuis in Carmel, Californië overleden. Ketcham werd 81 jaar.

De dood van Ketcham volgt kort na het vijftigjarig jubileum, in maart, van Dennis the Menace, de strip die in duizend kranten in 48 landen wordt afgedrukt.

'Waar Dennis verschijnt, lijkt rampspoed te volgen. Maar hij is toch echt het product van goede bedoelingen, verkeerd begrepen interesse, gulheid en, wellicht, een overactieve schildklier', schreef Ketcham in 1990 in zijn autobiografie, The Merchant of Dennis the Menace.

Dennis the Menace was voor Ketcham 'een poging de pijn van de voorpagina weg te jagen'. Dat deed de tekenaar met simpele, bondige grappen, waarin hij alledaagse zaken kantelde. Zoals in een recente strip waarin Dennis verschijnt met een doos. Daarin zit een spin. Een voorbijkomend buurmeisje gilt het uit. Dennis: 'Stop, Margaret! Je jaagt hem de stuipen op het lijf.'

Ketcham werkte in 1950 als freelance cartoonist toen zijn eerste vrouw op een dag zijn werkruimte binnenkwam om te klagen over hun 4-jarige kind Dennis. 'Jouw zoon is een gevaar (menace)', schreeuwde de echtgenote.

Nog geen vijf maanden later publiceerde Ketcham in zestien kranten de avonturen van de lieve schelm Dennis, onder de naam Dennis the Menace. In 1953 werd de strip in 193 Amerikaanse en in 52 buitenlandse dagbladen afgedrukt. Het lezerspubliek van Dennis was toen al uitgegroeid tot 30 miljoen.

De echte Dennis had intussen een moeizame verhouding met zijn vader, zeker nadat Ketchams echtgenote was overleden na een overdosis drugs. Een verhuizing naar Zwitserland bracht geen soelaas. Ketcham stuurde zijn kind, dat niet kon aarden, naar een internaat in Connecticut, terwijl hij doorwerkte aan zijn strip.

In de jaren zestig liep Dennis Ketcham in de Vietnam-oorlog een trauma op.

'Hij woont ergens in het Oosten', zei Ketcham drie maanden geleden in een interview. 'Helaas is dat hoofdstuk gesloten. Die dingen gebeuren nou eenmaal in sommige families.'

De strips van Dennis the Menace zijn talloze malen in gebundelde versies uitgegeven. Ook speelde de bengel een hoofdrol in een musical, een tv-serie en in een speelfilm.

Ketcham tekende de strip de laatste jaren niet meer zelf. Die klus liet hij over aan medewerkers. Hij besteedde zijn tijd aan schilderen. Favoriete onderwerpen: jazz-muzikanten, vrouwenfiguren en golfbanen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden