Handreiking kabinet valt verkeerd bij vakbonden

De onderwijs- en politiebonden nemen geen genoegen met de handreiking die het kabinet doet in een laatste poging om vergaande arbeidsonrust te voorkomen....

Van onze verslaggeefster

DEN HAAG

Premier Kok beloofde vrijdag dat het kabinet met terugwerkende kracht extra loonsverhoging zal geven als de inflatie hoger uitvalt dan voorzien. In ruil daarvoor vroeg hij medewerking aan een gematigde loonontwikkeling.

'Er is het kabinet veel aan gelegen de verschillen in looneisen en -boden te overbruggen, maar we kunnen een gulden maar één keer uitgeven', zei Kok gisteren na afloop van de ministerraad.

Hij riep de vakbonden op begrip te tonen voor de budgettaire problemen waarmee het kabinet de komende maanden te kampen krijgt: de uitkeringen wegens de waterschade, stijgende kosten voor asielopvang en tragere daling van de werkloosheid door de afvlakkende economische groei.

De bonden voelen daar niets voor. De onderwijsbonden houden vast aan het ultimatum tot aanstaande maandag waarbij ze een hoger loonbod vragen dan de 2,25 procent voor anderhalf jaar van minister Hermans van Onderwijs. De politiebonden kondigden acties aan na minister Pepers bod van 2 procent.

Kok erkende dat hij de CAO-onderhandelingen niet mag belasten met budgettaire problemen van het kabinet. Maar hij benadrukte dat de financiële problemen groter worden als de CAO-lonen uitstijgen boven 'wat verantwoord is'. Welke loonstijging wel verantwoord is, wilde de premier niet zeggen.

De onderwijsbonden verwijten Kok dat hij zijn minister van Onderwijs opnieuw 'kort houdt'. 'Dit soort correctie-toezeggingen zijn ons eerder gedaan onder Paars I. De vorige keer zouden we ook alsnog stijgen als in andere sectoren meer loonsverhoging werd gegeven. Maar daar is niets van terechtgekomen', aldus CNV'er Duijnhouwer.

De politiebonden vinden dat hun looneis van 3,5 procent al gematigd is. 'De inflatie ligt tussen de 1,4 en 1,8 procent. Het kabinet biedt ons 1,5 procent. De loonsverhoging van 2 procent gaat immers pas in april in. Dat betekent dat we uitsluitend inflatiecorrectie krijgen', aldus voorzitter Van Duijn van de Nederlandse Politiebond. 'En dan moeten we ook nog een aantal verslechteringen pikken, zoals de ouderenregeling (Peper wil agenten later laten uittreden) en de flexibilisering (het werken in een andere regio). Dat is absoluut ondenkbaar.'

Kok hield de bonden voor dat zij de lager uitgevallen inflatie ook in hun voordeel kunnen uitleggen. 'Ik kan me goed voorstellen dat werknemers en vakbonden het er moeilijk mee hebben dat de inflatie zoveel lager is. Zij hadden immers ingezet op een bepaalde bruto loonstijging. Maar ze moeten bedenken dat ze bij een lagere inflatie ook meer geld overhouden.'

De bonden zijn niet onder de indruk van Koks argumentatie. 'De ambtenaren hebben jarenlang niet geprofiteerd van de economische groei. Onze leden vinden dat ze nu aan de beurt zijn. Als oud-vakbondsman zou Kok een dergelijke houding toch moeten begrijpen', vindt Van Duijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden