Handige prater denkt niet in links en rechts

PvdA'er Marco Florijn werd vanuit Leeuwarden zomaar wethouder in Rotterdam. Daar pakt hij losjes zware dossiers aan. Zijn energieke stijl oogst bij vriend en vijand waardering.

Zijn voorganger als Rotterdamse wethouder voor sociale zaken, Dominic Schrijer, was een vertrouweling van Wouter Bos. Zelf staat hij er bij de huidige PvdA-leiding goed op. Marco Florijn (35) krijgt op Koninginnedag 2012 een telefoontje van PvdA-voorzitter Hans Spekman: of hij wil toetreden tot de commissie die het verkiezingsprogramma gaat opstellen.


Uiteraard wil hij dat, het kan er nog bij. In één telefoontje is 'uitgemaakt dat hij de programmacommissie voorzit. Dat praat wat makkelijker voor andere leden, zoals Spekman zelf, Diederik Samsom en Jeroen Dijsselbloem. Kan Florijn straks mooi het eventueel morrende partijcongres toespreken.


Marco Florijn is er zo een die van alles aanpakt. In 2010 wordt hij door het blad Binnenlands Bestuur uitgeroepen tot beste lokale bestuurder. Hij is dan wethouder in Leeuwarden en is dat nu in Rotterdam. Geen stad met zoveel bijstandsgerechtigden als Rotterdam. Geen stad waar zulke bezuinigingen wachten voor de Sociale Dienst en voor de zorgsector, zijn andere werkterrein.


Net als Schrijer is Florijn geboren in Amersfoort, maar daarmee houdt de overeenkomst met zijn voorganger op. Rotterdams huidige wethouder voor sociale zaken heeft zelden last van een bezwaard gemoed. Florijn fladdert door het leven, weet de naaste omgeving. Hij staat voor enorme opgaven - Den Haag heeft bezuinigingen op de sociale zekerheid deels doorgeschoven naar de gemeenten - maar zijn humeur lijdt er geen dag onder.


Nee, laat maar, dat weten ze bij Nieuwsuur zelf ook nog wel, lacht de wethouder als hij wordt herinnerd aan de in dat tv-programma gedane toezegging. Dat hij zelf wel een weekje in de Westlandse kassen tomaten gaat plukken als zijn met veel publiciteit gepaard gaande initiatief mislukt om bijstandsgerechtigden daar werk te bezorgen. En? Van al die werkloze busladingen Rotterdammers die vorige zomer naar de kassen werden gedirigeerd is er nog een handjevol aan de slag.


'Let op, gaat-ie straks nog doen ook', voorspelt een intimus. Moeten er wel camera's bij zijn, grapt een ander. 'Hij is nu anderhalf jaar in Rotterdam en niemand van de bestuurders heeft in zo'n korte tijd zoveel publiciteit gegenereerd als hij.'


Zelfs zijn huwelijk - op 12-12-12 is hij in Rotterdam in de echt verbonden met Jan-Paul Dekker, voormalig SP-raadslid uit Leeuwarden - wordt een media-event.


Marco Florijn weet ook wel dat hij straks wordt afgerekend op resultaat en dat het kassenproject nu niet bepaald een doorslaand succes is. Voor een politiek bestuurder telt meer. Het gaat er ook om de geesten rijp te maken voor de boodschap. De zijne: het is gedaan met het 'pamperen' van uitkeringstrekkers. Iedereen die kan werken móét werken. Van die bank af!


'Hij belichaamt de nieuwe generatie politici binnen de PvdA', vindt Geert Dales, oud-burgemeester van Leeuwarden die hem als raadslid en als wethouder heeft meegemaakt. Florijn denkt niet in termen van links versus rechts. 'Het dogmatische is hem vreemd.' Dales spreekt van 'een flexibele geest' en een vlotte prater. Je kan ook nog eens met hem lachen. 'Kom daar maar eens om, bij de PvdA.'


Praten doet de jongensachtige Florijn niet alleen graag, maar ook verduveld handig. Letterlijk. De handen wapperen voortdurend als hij weer eens uitweidt over de noodzaak om meer Rotterdammers aan de slag te krijgen. Hupsakee, in de haven is genoeg te doen. Of in de thuiszorg. Hij bewerkt werkgevers tot het verplicht in dienst nemen van uitkeringsgerechtigden. Wie niet wil meewerken aan reïntegratie wordt gekort op zijn uitkering.


Zelf is hij altijd een druk baasje geweest. Het maatschappelijke en politieke engagement zit er vroeg in. Als jongetje schrijft hij voor Amnesty International brieven om gedetineerden vrij te krijgen. Hij studeert veel, maar verwaarloost het uitgaansleven allerminst. In de horeca in Leeuwarden (waar hij nog een woning heeft en in de weekeinden vaak vertoeft) is hij geen onbekende, in die van Rotterdam evenmin.


De sociale media zijn aan hem welbesteed. Zijn gangen zijn als het ware publiekelijk na te gaan, want over alles moet worden gepost of getwitterd. Een belangenorganisatie die boos is omdat hij zus of zo dreigt te bezuinigen, kan onmiddellijk op een bezoekje rekenen. Nog tijdens zijn recente huwelijksreis naar Stockholm moesten er enige misverstanden over een publicatie in deze krant over de thuiszorg worden weggewerkt.


'Het gekke is: ik heb hem eigenlijk nog nooit zíén werken', lacht Piet van der Wal, nestor van de gemeenteraad van Leeuwarden, lid van de fractie PAL/Groen Links. 'Ik bedoel: zit ik weer achter mijn computer te ploeteren en hij schudt alles uit zijn mouw. Je ziet hem nooit eens met zo'n tobberig hoofd, worstelend met papieren. Hij heeft een onnavolgbaar talent om politieke conflictstof weg te praten.'


Van der Wal typeert Florijn als 'een allemansvriend' maar wel 'in positieve zin'. Gezegend met een enorme dossierkennis. En altijd in de weer.


Leeuwarden wordt heringedeeld, krijgt er wat omringend gebied bij, dus opperde Van der Wal in de raad of er voor de nieuwe gemeente misschien een nieuw wapen moest worden ontworpen. Wie staat daar plots weer in de plaatselijke pers, met het ontwerp voor dat nieuwe gemeentewapen? De wethouder van Rotterdam. 'Heeft Marco zitten borrelen met de Friese kamerheer van de koningin en met onze lokale grootheid, notaris Popma.'


Ook al is hij nu anderhalf jaar in Rotterdam, woonachtig in een appartement aan de Maas, Leeuwarden is nog lang niet van Marco Florijn af. In 2006 ziet het er even naar uit dat hij uit de openbaarheid verdwijnt. De nieuwe werkkring (Ahold) staat vast, hij gaat in Rotterdam wonen, als zich ineens de kans aandient om van raadslid tot wethouder te promoveren. Die grijpt hij aan.


Van der Wal: 'Zelden zo'n goeie gezien. Bezuinigingen op cultuur konden hier zogenaamd niet, maar hij heeft het toch voor elkaar gekregen. Nu nog profiteren wij op het vlak van sociale zekerheid van allerlei ingrepen die hij heeft gedaan. We hebben nu een meevaller van 4,7 miljoen euro. Dankzij hem.'


Een politiek boefje is hij natuurlijk ook, zegt Van der Wal ter nuancering. VVD-politica Aukje de Vries (sinds kort Kamerlid, voorheen raadslid te Leeuwarden) is een goede vriendin van Florijn. Die heeft na de raadsverkiezingen van 2010 'geen poot uitgestoken' om de naar een wethouderpost hunkerende De Vries en haar partij het college in te loodsen.


Met respect voor de Friese hoofdstad, in Rotterdam is de uitdaging aanzienlijk groter en bewerkelijker. Dat hij tussentijds die transfer kon maken is al opmerkelijk. Tot aan de komst van Leefbaar Rotterdam heeft de PvdA het in Rotterdam altijd voor het zeggen gehad. In het rode bolwerk werd opvolging onderling wel geregeld. Na het tussentijdse en met veel stampij gepaard gaande vertrek van lijsttrekker en loco-burgemeester Schrijer komt daar plots een jeugdig wethoudertje uit Leeuwarden aanwaaien.


'Ik hoor het onze fractievoorzitter nog zeggen: jongens, we hebben nu de beste binnengehaald', blikt PvdA-routinier Peter van Heemst - raadslid, oud-Kamerlid - terug op de zomer van 2011. Het kan dus niet anders of er lopen bij de Rotterdamse PvdA nog wel enkele gefrustreerden rond die hem graag beentje willen lichten. Van Heemst: 'Valt wel mee. Er was hier van de sociale zekerheid financieel een potje gemaakt en Marco is er razendsnel in geslaagd het beeld bij te stellen. Het helpt dat hij charmant is. Al heeft hij ook wel iets parmantigs over zich.'


Hij is er hoe dan ook snel in geslaagd een echte Rotterdamse PvdA-bestuurder te worden, vindt Van Heemst. 'Hij heeft geloof ik al zes moties van wantrouwen van Leefbaar Rotterdam aan zijn broek gekregen. Zo hoort dat.'


Wie het oor te luisteren legt bij Leefbaar Rotterdam komt tot de conclusie dat zelfs daar, bij de aartsvijand, waardering bestaat. Hij staat tenminste open voor suggesties van de oppositie, heet het dan en maakt niet de indruk er een van pappen en nathouden te zijn. Maar de afrekening moet nog komen, klinkt het dreigend. Eens zien of de uit de hand gelopen kosten van de Sociale Dienst inderdaad worden teruggeschroefd.


Van Heemst schat in dat Florijn zich nu al opmaakt voor een nieuwe, grote uitdaging: samenwerking met Leefbaar. Volgend jaar wachten de gemeenteraadsverkiezingen. 'Ik denk dat hij voor het lijsttrekkerschap opgaat en dat dát de inzet wordt. Hij is inderdaad een uitstekende prater. Dan heeft hij binnen de Rotterdamse PvdA-afdeling wel héél veel uit te leggen.'


Rotterdam zal voor de bestuurder Florijn niet het eindstation zijn, gonst het binnen de PvdA. Daarbij: hij heeft een enigszins onrustige natuur. Hij is een zoeker. Reist graag en veel. In het weekeinde veelal van Rotterdam naar Leeuwarden (Altijd per trein! Voordat er gedonder ontstaat over misbruik maken van de dienstauto) maar hij mag ook graag het land achter zich laten. Hij is dol op Zuid-Amerika.


Voor hem het land van de tango. Het dansen daarvan is een passie van Florijn. Sinds kort heeft hij weer een nieuwe danspartner gevonden. Echtgenoot Jan-Paul is ook overgehaald. Let wel: we spreken hier van de Argentijnse tango. Hij kan heel overtuigend uitleggen wat nu juist die Argentijnse zo aantrekkelijk maakt. De handjes wapperen weer. Die dans is dus niet zo gebonden; je kunt je aanpassen aan omstandigheden en publiek. De dans is niet gevangen in conventies.


Ina Veenstra, voormalig SP-raadslid te Leeuwarden, belandt in 2002 gelijktijdig met Florijn in de politiek. Het klikt onmiddellijk. Veenstra beheert nu Resto Van Harte, een eetgelegenheid met een sociale functie. Als wethouder van Leeuwarden heeft Florijn vaak het belang van een dergelijke voorziening beklemtoond.


Zaterdag 26 januari was het borrelen geblazen, in de Friese hoofdstad. De zogeheten afterparty van het huwelijk van 12-12-12. Veenstra aarzelt: 'De landelijke politiek? Ik weet het niet. Hij kan zo maar wat anders doen. Ik zie hem zo met Jan-Paul een koffiewinkeltje in Buenos Aires beginnen.'


-------------------------------------------------------------------------------------


CV Marco Florijn

1977 Geboren in Amersfoort


1996 Studie Hotelmanagement in Leeuwarden


1999 International Leisure and Tourism Studies in Londen


2001 Organisatieadviseur


2002 Raadslid PvdA Leeuwarden


2006 Wethouder Leeuwarden


2009 Lid partijbestuur PvdA


2011 Wethouder in Rotterdam


2012Voorzitter commissie verkiezingsprogramma PvdA


Marco Florijn is getrouwd, woont in Rotterdam en Leeuwarden. Zijn echtgenoot heeft uit een eerdere relatie twee kinderen.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden