Commentaar

Handhaving van het loonverschil tussen tussen 18 en 23 jaar verstoort de arbeidsmarkt

Werkgevers maken misbruik van het jeugdloon en verstoren daarmee de arbeidsmarkt.

Carlijne Vos
Een vakkenvuller in een PLUS supermarkt. Beeld ANP
Een vakkenvuller in een PLUS supermarkt.Beeld ANP

Werkende jongeren voeren deze week actie voor betere betaling. Wie op zijn 18de is uitgeleerd en op eigen benen wil staan, krijgt nog niet de helft betaald van het minimumloon van zijn collega van 23. Die krappe 700 euro is niet genoeg om van rond te komen. De positie van de circa 300 duizend werkende jongeren die voor hun 23ste de onderkant van de arbeidsmarkt betreden, is niet te benijden. Het is weinig bemoedigend om voor minder geld hetzelfde werk te doen als een collega en bovendien frustrerend wanneer dit niet eens leidt tot economische zelfstandigheid.

Voor veel jongeren zijn de banen op minimumloonniveau een bijbaantje of werkervaringsplaats in combinatie met een opleiding. Zij nemen het lage loon voor lief onder het motto 'beter iets dan niets'. Werkgevers maken daar dankbaar gebruik van getuige het hoge aantal jongeren dat werkt in de supermarkt of horeca.

Deze verdringing van 'volwassen' vaste banen door scholieren en studenten is al jaren gaande en kon alleen plaatsvinden dankzij het bestaan van een verlengd jeugdloon. Nederland is hierin een uitzondering. In de meeste landen geldt het minimumloon al vanaf 18 jaar. Daartegenover staat dat dit loon elders meestal fors lager ligt en ook daar jongeren vaak gedwongen bij hun ouders wonen.

Als reden voor de handhaving van het verlengde jeugdloon tot 23 is altijd aangevoerd dat de jeugdwerkloosheid in Nederland relatief laag is. Critici zoals hoogleraar arbeidsmarkt en ongelijkheid Wiemer Salverda voeren echter terecht aan dat de cijfers misleidend zijn. Door het extreem hoge aantal bijbaantjes van studenten is van een serieuze arbeidsmarktregistratie in deze categorie geen sprake.

Ook het argument van werkgevers dat banen aan de onderkant van de arbeidsmarkt zouden verdwijnen zonder jeugdloon, snijdt geen hout. Wie gaat anders de vakken in de supermarkt vullen of de hamburgers draaien op de plaat? De 'volwassen' werklozen die het werk maar graag zouden overnemen, zijn niet overbodig, maar te duur.

Handhaving van het loonverschil tussen tussen 18 en 23 jaar leidt wel degelijk tot verstoring van de arbeidsmarkt. Aan de jongeren die nu de arbeidsmarkt betreden, is deze vorm van leeftijdsdiscriminatie niet langer uit te leggen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden