Handen hoeven niet meer altijd boven de dekens

Wat moeten ouders doen die hun masturberende zoon op heterdaad betrappen? Een scène maken? Hem voorhouden dat die praktijk hem blind zal maken, zoals de paters vroeger beweerden?...

JAN VAN DER PUTTEN

Vraag en antwoord staan in het handboekje Van de ooievaar tot de videotape. Dat voorlichtingsboekje voor katholieke ouders en opvoeders is net verschenen bij San Paolo, een Italiaanse uitgeverij van de Paolini-paterscongregatie.

De paters hebben het bij het Vaticaan verbruid omdat ze geen last hebben van de nog altijd gebruikelijke seksuele taboes. Vorige week werd bekend dat drie periodieken van San Paolo de toorn hebben gewekt van kardinaal Ratzinger, prefect voor de geloofsleer, en van kardinaal Ruini, hoofd van de Italiaanse bisschoppenconferentie en plaatsvervanger van de paus als bisschop van Rome. Ze zijn vooral boos op Famiglia Cristiana, het grootste weekblad van Italië, en op zijn hoofdredacteur, de 68-jarige pater Leonardo Zega.

In zijn lezersrubriek geeft don Zega mensvriendelijke antwoorden op vragen over, bijvoorbeeld, homoseksualiteit, masturbatie en stukgelopen huwelijken. De beide kardinalen hebben de overste van de Paolini gedreigd met preventieve censuur van zijn publicaties. De overste heeft tot nu toe nee kunnen zeggen. Het nieuwe voorlichtingsboekje zullen de kardinalen misschien als een nieuwe provocatie zien.

Het door experts geschreven boekje geeft ouders de raad, samen met hun jonge kinderen bloot in bad te gaan en zeker niet gekleed in een slip, zoals kennelijk in Italië schijnt voor te komen. Anders gaan die kinderen seks maar als iets geheimzinnigs zien, of iets waarvoor je je moet schamen.

Nog een raad: bij seksscènes op tv moeten de ouders het apparaat zeker niet uitzetten, want dat heeft een tegendraads effect. Ze kunnen het beste een grap maken, of gewoon de koe bij de horens vatten en de zaak uitleggen.

Jan van der Putten

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden