Handen FNV-leider gebonden bij overleg

FNV-voorzitter Ton Heerts gaat met zijn handen gebonden het overleg in met de werkgevers en het kabinet om alternatieven aan te dragen voor de bezuinigingen. Hij mag niet onderhandelen over vereenvoudiging van het ontslagrecht en het inperken van de WW.

VAN ONZE VERSLAGGEEFSTER NANDA TROOST

AMSTERDAM - Het voorlopig ledenparlement heeft vrijdag met ruime meerderheid een motie met die strekking aangenomen. De motie werd ingediend door leden van de Abvakabo en kon rekenen op steun van de vertegenwoordigers van Bondgenoten. Heerts, die vrijdagavond zelf niet kon reageren, was 'not amused', zeggen leden die zitting hebben in het parlement.

Maandag beslissen uiteindelijk de voorzitters van de FNV-bonden met welke opdracht Heerts het overleg met werkgevers en kabinet in gaat. De grootste bonden, Bondgenoten en Abvakabo, hadden al laten weten dat ze het advies van het ledenparlement als 'zwaarwegend' beschouwen.

'Dit kun je een onderhandelaar niet aandoen', zegt Eddie Kokhuis, die namens onderwijsbond Aob in het ledenparlement zit. 'Heerts krijgt op deze manier een onmogelijke opdracht. Hij heeft nu geen wisselgeld. Ik kan me niet voorstellen dat hij met deze opdracht gaat onderhandelen.'

Anderen zijn bang voor een herhaling van het pensioenakkoord. De FNV onderhandelde toen wel mee, maar het kabinet-Rutte I draaide bijvoorbeeld verzachtende maatregelen voor zware beroepen terug. 'Als we niet meepraten, kan het kabinet het regeerakkoord uitvoeren en het ontslagrecht en de WW versoberen.'

Volgens Abvakabo-voorzitter Corrie van Brenk past de aangenomen motie juist in de FNV-inzet voor het polderoverleg. 'We staan niet open voor verslechteringen van het ontslagrecht en de WW.'

De honderd leden van de FNV-bonden vergaderden over de inzet van de FNV in het sociaal overleg. De grootste vakcentrale wil 'de doorgeslagen flexibiliteit' op de arbeidsmarkt terugdringen. Om de werkloosheid te bestrijden, moeten bijvoorbeeld deeltijd-WW en deeltijdpensioen worden ingezet. Ook moeten er met werkgevers afspraken worden gemaakt voor meer banen voor mensen met een arbeidsbeperking.

Het ledenparlement moet uiteindelijk uitgroeien tot het bepalende orgaan van de vernieuwde FNV, maar heeft nu nog alleen adviesrecht.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden