'Handen af van de waddenzee'

De Waddenregio worstelt nog steeds met het waarmaken van haar ambities voor natuur en werkgelegenheid. Dat laten de soaps rond de afvalcentrale in Harlingen en de kolencentrale bij de Eems wel zien. De natuur levert in en ondernemers zitten met vertraging en hoge kosten.


Een goed voorbeeld van de geldverslindende poppenkast is het drama van de afvalcentrale bij Harlingen. Een recent evaluatierapport laat zien dat de provincie Fryslân onnodig veel onrust heeft veroorzaakt in het gebied. Zij lobbyde als voorstander van de afvaloven voor geld uit Den Haag, hielp de Friese afvalverwerker Omrin bij het aanvragen van een milieuvergunning, moest toen die vergunning zelf toetsen aan de wet en treedt nu op als handhaver van de verleende vergunning.


Dit tot grote frustratie van omwonenden en Waddenliefhebbers. De onrust heeft de belastingbetaler miljoenen gekost aan uren van ambtenaren, juristen en ingenieursbureaus.


Ik stoor me aan het gemak waarmee de overheid momenteel het belang van de Wadden ondergeschikt maakt aan andere belangen. Het gemak waarmee is besloten om schadelijke zoutwinning naar de Waddenzee te verplaatsen. Het gemak waarmee windmolenplannen worden doorgeschoven naar de rand van het wad.


Op de Waddenagenda staat weer een waslijst met nieuwe plannen: zoutwinning onder de Wadden, gasboringen, het aanleggen van windmolenparken en uitbreidingen van havens. De vraag wat het Waddengebied daarmee opschiet, wordt iedere keer omzeild met lijvige rapporten. Juist in tijden van economische crisis zijn de waarden rust, ruimte en natuur van het waddengebied een potentiële goudmijn.


Het is niet voor niets het enige Nederlandse natuurgebied dat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Economen van de Rijksuniversiteit Groningen hebben berekend dat slechts 10 procent van de werkgelegenheid in het Waddengebied verstorend is voor de natuur. Het is niet meer dan logisch dat provincies en gemeentes dan gaan inzetten op die overige 90 procent van de activiteiten die niet verstorend zijn. Dat kwartje is volgens mij nog niet gevallen.


De Waddenzee is het slachtoffer van ongecoördineerd beleid en beheer, waarbij niemand de waarden die het gebied hebben gepromoveerd tot Werelderfgoed met gezag wil en kan verdedigen. Het rijk verliest interesse voor natuurbeleid en de provincies slaan gezamenlijk nog geen deuk in een pakje boter. Laten we zorgen dat de Waddenzee de kroon op Noord-Nederland blijft. Laten we hopen dat de provincies dat ook gaan beseffen en stoppen met het stimuleren van projecten als afvalverbranders, kolencentrales, windparken, zoutwinning en verdere gaswinning in of aan de randen van de Wadden.


Arjan Berkhuysen, directeur Waddenvereniging

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden