Handel

Het boekenvak heeft een zekere glamour. Dat heeft met schrijvers te maken, die kunnen beroemd worden, maar ook met uitgevers....

Ik was gisteren in Hoevelaken waar in de catacomben van een groot retailbedrijf een boekenbeurs werd gehouden. Alle uitgevers, van De Bezige Bij tot De Eekhoorn, hadden op tafeltjes hun waren voor het komende voorjaar uitgestald en boekhandelaren uit de hele regio konden hun bestellingen plaatsen.

De meeste boeken die in het voorjaar verschijnen, zijn nu nog niet af. Dat heeft als onomstotelijk nadeel dat de klant het product niet kan vastpakken. In plaats daarvan moet hij het doen met folders en dummy's, en niet te vergeten verkooppraatjes. De meeste aanwezigen hadden dan ook iets gelatens over zich.

De beurs speelde zich af in twee zalen, waarvan de ene voorzien was van zwarte vloerbedekking met hier en daar een oranje vierkant en de ander van lichtgrijze vloerbedekking met oranje vierkanten. In de hoek van een van de zalen stond een koffieketel, met op de tafel ernaast een volle asbak en een groep kop en schotels die gebruikt waren. In de gang tussen de zalen kon een broodje worden gekocht. Verderop was een hal vol damesondergoed.

De boekhandelaren kwamen goed voorbereid. Ze hadden enorme tassen vol mappen bij zich, soms zelfs kratjes vol administratie. Ze trokken handige karren achter zich aan. Kwamen ze bij de stand van een uitgever die iets van hun gading had, dan streken ze vermoeid neer op een stoel. Formulieren werden te voorschijn getrokken, pennen gingen in de aanslag en de zaken begonnen. Eva Cossée werkte jarenlang bij Ambo/Anthos, maar had vorig jaar genoeg van de concernvorming in het boekenvak en begon voor zichzelf. Ze had nu een klein hoekje in een van de zalen en zat trots achter de dummy's van de eerste boeken die ze binnenkort op de markt gaat brengen, Sluitertijd van Erwin Mortier, Portret van een jongeman van J. M. Coetzee en nog een paar. Ze vond het leuk in Hoevelaken.

De eerste dag (de beurs duurt drie dagen) was het schrikken toen ze aan het einde van de dag 628 boeken verkocht had, maar nu ging het iets beter. Het stemde bovendien nederig, en dat beviel haar wel. Twee dames van een winkeltje die zich alles laten uitleggen en dan na intern soebatten twee exemplaren van Coetzee en drie Mortiertjes inkopen. Ze vertelde over de eerste bestelling die ze had binnengekregen, van een boekwinkel uit Hoorn, op de vrijdag voor kerst. Om kwart voor vijf had de fax gepiept en kwam het ingevulde bestelformulier te voorschijn.

Twaalf boeken.

Acht van Coetzee.

Drie van Mortier. Eentje van Cri Stellweg: Ontbijten in je eentje.

Dit was de eerste omzet van uitgeverij Cossee. Eva kan nog glunderen als ze het vertelt. Het boekenvak, wat er ook in gebeurt, het blijft een kwestie van kleine getallen die samen iets groots willen vormen. Soms lukt het, meestal niet.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden