Handelsvloer blijft ook zonder hectiek 'walhalla'

AMSTERDAM - In een hoek van de nieuwe handelsvloer van Beursplein 5 zit een handelaar maandag achterover gezakt in een stoel achter zijn computerscherm. Hij reageert amper op het nieuws dat de AEX-index 's ochtends in korte tijd 2,4 procent heeft verloren. Paniek is op de volle handelsvloer niet te bespeuren, hooguit opwinding omdat prinses Máxima die ochtend op de gong heeft geslagen om de nieuwe handelsvloer in te wijden.


Na een grootschalige renovatie opent Beursplein 5 maandag weer haar deuren voor handelaars. Handelaren hebben speciaal voor de gelegenheid gekleurde handelsjasjes gekregen om de sfeer van vroeger op te roepen. In de nieuwe beurs moet de oude glorie van de effectenhandel weer hersteld worden.


'Het is een jongensdroom om op de handelsvloer te zitten', vertelt Eric de Bats, directeur van handelshuis Mijnbroker glunderend. Met zijn nieuwe oranje-bruine handelsjasje aan tuurt hij trots door de zaal die gevuld is met handelaren achter grote computerschermen. Zijn bedrijf is een van de vier handelshuizen die sinds 1 oktober de nieuwe beursvloer van het statige Beursplein 5 vullen. De vloer, met ruim 150 handelaren, is zo goed als vol.


Tot op heden was dat weleens anders. Meerdere malen was de beursvloer zo goed als verlaten. Eind jaren negentig maakte de hectische aandelenhandel plaats voor elektronische handel via grote schermen en daarmee verloor ook de fysieke beurs haar charme. Schreeuwende mannen in gekleurde jasjes die met wilde gebaren orders inkopen en verkopen om hun handelsportefeuilles zo goed mogelijk door de zoveelste crisis te loodsen, zijn verleden tijd. De levendige beursvloer stroomt leeg. Een zwart-witfoto aan de muur van zo'n duizend druk gebarende handelaren is nog de enige aanwijzing van de hectiek die er ooit was.


Hein Siemerink, directeur van AFS Group, weet het nog goed. 'Eind jaren negentig werkte ik bij ING in de derivatenhandel', vertelt hij. 'Op het moment dat je op de beurs binnenkwam, zag je de koersen omhoog schieten en begon je direct te handelen.'


'Je schreeuwde en kocht aandelen', herinnert ook directeur Eric de Bats van internetbeleggingsbedrijf Mijnbroker zich. 'Toen kon je een verkoper nog in de ogen kijken, nu zit je achter computerschermen en is er amper paniek meer.' Pas in 2007 komt er weer een dealingroom van een handelshuis naar het statige Beursplein 5, maar niet voor lang. Begin dit jaar is de beursvloer weer verlaten als All Options alle honderd handelaren verhuist van de beursvloer naar een kantoor aan de Amsterdamse Herengracht.


Ook deze maandagmiddag is het op de beursvloer rustig. 'Af en toe hoor je iemand schreeuwen als de koersen heel sterk dalen', zegt De Bats. 'Maar dan roept een andere handelaar terug dat het rustig moet zijn.' Kalm zitten de handelaren achter hun computerschermen. Praten doen ze nauwelijks, met collega's communiceren de handelaren grotendeels via de chat.


De dynamiek van de beursvloer is in de afgelopen jaren ingrijpend veranderd, maar dat geldt niet voor het aanzien van Beursplein 5. Toen NYSE Euronext op zoek ging naar nieuwe huurders voor de beursvloer, meldden verschillende handelshuizen zich in rap tempo aan. 'Beursplein 5 roept bij handelaren nostalgie op', vertelt Rineke Reitsma van NSY Euronext. 'Ze kunnen hun werk prima op een zolderkamer doen, maar de beursvloer geeft de handelshuizen en hun klanten een speciaal gevoel.'


De gong, de oude gekleurde handelsjasjes die ingelijst aan de muur hangen, een oude kappersstoel in de gang waar drukke zakenmannen hun haar konden laten doen. Voor handelaren als De Bats is de beursvloer ook zonder fysieke handel een 'walhalla'. Voor de gelegenheid zijn voor de nieuwe handelshuizen op de beursvloer zelfs nieuwe kleurrijke handelsjasjes gemaakt, net als vroeger. 'De fysieke handel is hier allang niet meer, maar we zitten wel in het hart van de financiële sector', zegt Siemerink van AFS. 'Dat vinden onze klanten prachtig. En wij mogen aan het einde van de dag op de gong slaan', glimlacht hij.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden