Handelstekort VS bereikt recordhoogte

De Verenigde Staten hebben vorig jaar een tekort op hun handelsbalans geboekt van 169 miljard dollar. Nog niet eerder hebben de VS zo'n groot tekort opgelopen met hun handel in goederen en diensten....

AP; KRF

AP, KRF

WASHINGTON

Het negatieve saldo is maar liefst 53 procent hoger dan dat van 1997. Wordt alleen de goederenhandel berekend, dan kwam het tekort uit op het record van 248 miljard dollar.

In december werd het tekort wel kleiner. Het kwam uit op 13,8 miljard dollar. Dat is 9,6 procent minder dan in november en een stuk kleiner dan de 15,8 miljard dollar die was voorzien. De import van olie en kapitaalgoederen nam af, evenals de export over de hele linie.

De handel met Japan, al tijden een politiek gevoelige kwestie in Washington, leverde de VS vorig jaar een tekort op van 64,1 miljard dollar tegenover 56,1 miljard in 1997. In december schoten de Verenigde Staten er 5,9 miljard dollar bij in, niet veel anders dan in november.

Deskundigen verwachten dat het tekort in 1999 verder zal toenemen, en wel met 60 miljard dollar. De belangrijkste oorzaak is het inzakken van de Amerikaanse export. Eenderde van de wereldeconomie bevindt zich op dit moment in een recessie, wat het exporteren bemoeilijkt.

In 1998 is de export van het Amerikaanse bedrijfsleven al afgenomen, met 7 procent tot 931,3 miljard dollar. Dit is de eerste exportdaling sinds 1985. Vooral boeren en staal- en autoproducenten zien hun exporten stagneren.

Verder werd vrijdag bekendgemaakt dat de index van de Amerikaanse consumentenprijzen in januari is gestegen met 0,1 procent, terwijl een stijging van 0,2 procent was verwacht. Zonder de sterk schommelende prijzen van voedsel en energie kwam de stijging uit op 0,1 procent.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden