Handelsoverleg VS en China levert ondanks ‘goede gesprekken’ niets op

Een handelsoorlog tussen de twee grootste economieën in de wereld is nog niet van de baan. Het overleg dat de Verenigde Staten en China de afgelopen dagen in Beijing voerden heeft geen akkoord opgeleverd. Na afloop was er geen gezamenlijk communiqué. Wel publiceerden beide landen apart een wensenlijst.

Minister van Financiën Steve Mnuchin. Beeld null
Minister van Financiën Steve Mnuchin.

President Trump probeerde optimistisch te blijven. ‘We zullen binnenkort ongelooflijke doorbraken aankondigen’, aldus Trump die zei ‘groot respect’ te hebben voor de Chinese president Xi Jinping. ‘Daarom zijn we zo aardig, want we hebben een goede relatie.’

De VS willen dat het handelstekort met China in 2020 met 200 miljard dollar is teruggebracht. Dat is een daling met tweederde ten opzichte van vorig jaar, toen het tekort ongeveer 350 miljard dollar bedroeg. En het is een verdubbeling van de aanvankelijke Amerikaanse eis dat het tekort met 100 miljard zou worden verminderd.

Donderdag en vrijdag vergaderde een Amerikaanse delegatie onder leiding van de minister van Financiën Steve Mnuchin en minister van Handel Wilbur Ross over deze eisen in Beijing. Zij willen ook dat China optreedt tegen de schending van Amerikaanse patenten. China noemde de eisen ongerechtvaardigd.

Importheffingen

De Amerikanen dreigen met 150 miljard dollar aan importheffingen op Chinese producten als Beijing niet meewerkt. China zou dan heffingen willen leggen op allerlei Amerikaanse importen, waaronder soja.

China zei dat de landen het over diverse zaken eens zijn, maar noemde de verschillen ‘groot’. China zou zich bereid hebben getoond om de eigen heffingen op Amerikaanse producten, zoals auto’s, te verlagen. China wil dan dat de VS niet langer allerlei Chinese producten weren, zoals bijvoorbeeld staal en aluminium, op grond van nationale veiligheid. Ook wil China dat de Amerikanen het land bij de Wereldhandelsorganisatie WTO als ‘markteconomie’ erkennen, omdat anders de Chinezen de VS niet langer als ‘markteconomie’ zullen beschouwen. Die status biedt bescherming tegen importheffingen van andere landen.

Onderlinge irritatie

Mnuchin zei na afloop alleen dat ‘de beide landen goede gesprekken hadden gehad’. Het Chinese staatspersbureau Xinhua liet weten dat er een ‘werkmechanisme’ was afgesproken ‘zodat de gesprekken continu kunnen worden voortgezet’. Er was echter ook onderlinge irritatie. De Chinese delegatie, onder leiding van vice-premier Liu He, bestond vooral uit economen en bankiers, van wie velen in het Westen hebben gestudeerd. Maar er waren weinig juristen, terwijl de Amerikanen continu de Chinezen aanspraken op overtredingen van internationale regels. De Chinese delegatie wilde echter vooral praten over een toekomstige strategie.

De spanningen tussen de VS en China zijn hoog opgelopen sinds president Trump begin maart importheffingen op staal en aluminium heeft ingesteld. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden