Handelsoorlog met Rusland nabij

Brussel en Washington hebben gisteren de eerste financiële tegoeden van Russische politici en militairen bevroren. Handelssancties hangen in de lucht. Moskou spreekt van chantage.

BRUSSEL - Een handelsoorlog tussen het Westen en Rusland over de annexatie van de Krim komt steeds dichterbij. Maandag zetten de Verenigde Staten en de Europese Unie ruim twintig Russische en Oekraïense politici en militairen op de zwarte lijst. Hun financiële tegoeden worden bevroren en ze krijgen geen visum meer.


Deze week bespreken de Europese regeringsleiders de volgende stap: die van vergaande economische sancties. Volgens minister Timmermans van Buitenlandse Zaken ligt een handelsoorlog voor de hand als Rusland vasthoudt aan zijn koers om de Krim sluipenderwijs in te lijven. 'Alleen Poetin kan hier iets aan doen', zei Timmermans gisteren na afloop van het overleg met zijn EU-collega's.


Poetin gooide uren later opnieuw olie op het vuur met de ondertekening van een decreet waarin de Krim als onafhankelijk land wordt erkend. Op de Krim werd de oprichting bekend gemaakt van een eigen Centrale Bank.


Timmermans verwacht niet dat Rusland van tactiek verandert en de Krim aan Oekraïne laat. 'Mijn ervaring is dat de Russen bereid zijn enorme risico's te nemen.' Hij zei dat een handelsoorlog voor iedereen 'zeer pijnlijk' zal zijn. 'Rusland betaalt de grootste prijs maar ook voor de EU-landen zijn de gevolgen zwaar. '


De ministers hadden maar drie uur nodig om de lijst met 21 namen op te stellen van personen van wie de financiële tegoeden in de EU worden bevroren en die de EU niet meer in komen. Het gaat om tien Russische politici, acht van de Krim en drie Russische militairen. De EU houdt hen verantwoordelijk voor de stille annexatie van de Krim en het referendum van zondag.


Moskou betitelde de financiële sancties als 'chantage' die verder weinig schade zou aanrichten. De EU-lijst bevat geen mensen uit de directe omgeving van president Poetin. Timmermans benadrukte dat de lijst indien nodig wordt aangepast.


De Amerikaanse lijst bevat wel naaste medewerkers en bondgenoten van Poetin, zoals adviseurs, vicepremier Rogozin en parlementsvoorzitter Matvijenko. President Obama zei 'dat er een prijs moet worden betaald'. In totaal zijn zeven Russische functionarissen getroffen en vier Oekraïners, onder wie twee leiders van de separatisten op de Krim. 'We gaan geen individuen uitsluiten', zei een Witte Huis-woordvoerder in reactie op de vraag of Poetin straks ook aan de beurt komt.


Donderdag en vrijdag bespreken de Europese regeringsleiders de situatie in Oekraïne tijdens hun voorjaarstop in Brussel. Als Poetin de komende dagen geen opening biedt om de crisis over de Krim op diplomatieke wijze op te lossen, kondigen de leiders nieuwe strafmaatregelen aan. Handelssancties vormen het hart daarvan. De voor deze zomer geplande top tussen de EU en Rusland wordt vrijwel zeker geschrapt.


De Duitse minister Steinmeier zei dat de onderhandelingen tussen de EU-landen over economische sancties 'aanzienlijk langer' zullen duren dan de drie uur die hij en zijn EU-collega's maandag nodig hadden. De economie in sommige lidstaten, zoals Cyprus, is zwaar verstrengeld met die van Rusland. Duitsland en Italië importeren grote hoeveelheden Russisch gas.


De ministers spraken af dat ze gaan bezien hoe de energieafhankelijkheid van Rusland kan worden afgebouwd. De Europese Commissie hamert daar al jaren op, maar de lidstaten toonden er tot nu toe nauwelijks interesse voor.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.