NieuwsHandelsoorlog

Handelsoorlog escaleert niet verder: Trump sluit ‘fantastische deal’ met China

President Trump ziet (voorlopig) af van nieuwe heffingen.  Beeld EPA
President Trump ziet (voorlopig) af van nieuwe heffingen.Beeld EPA

President Trump heeft eieren voor zijn geld gekozen, net voordat hij nog eens voor 160 miljard dollar aan heffingen op Chinese importen had moeten leggen. Vrijdag liet Trump na eerst alle berichten te hebben ontkend weten dat er een deelakkoord is gesloten met China waardoor de verdere escalatie van de handelsoorlog wordt voorkomen. De extra heffingen op Chinese importen zoals laptops, schoenen en speelgoed gaan daardoor niet door. Hiermee voorkomt Trump dat hij in het verkiezingsjaar op voorhand de Amerikaanse consumenten tegen zich in het harnas jaagt.

Trump verkocht het deelakkoord vrijdag als ‘een fantastische deal’. China heeft volgens hem toegezegd om op grote schaal Amerikaanse landbouwproducten, zoals sojabonen en pluimvee, en energie te kopen waarmee Trump de Amerikaanse boeren en grote olieconcerns hoopt te paaien. Daarnaast gaat China meer doen om de productie van namaakartikelen te bestrijden.

De Chinese viceminister van Handel, Wang Shouwen, zei op een persconferentie in Peking dat China op zijn beurt afzien van heffingen op Amerikaanse producten die zondag zouden ingaan. Overigens is dit deelakkoord, fase 1, slechts een opmaat voor een totaal handelsakkoord waarmee een einde moet komen aan de zich al twee jaar voortslepende handelsoorlog tussen de twee grootste economieën in de wereld. Trump kondigde aan dat de onderhandelingen over fase 2 metee zullen beginnen. Hierbij moet het dan gaan over onder meer de oneerlijke concurrentie van staatsgeleide economie van China en de diefstal van intellectueel eigendom.

Minister Sigrid Kaag (Buitenlandse Handel) sprak vrijdag van een belangrijke ‘eerste stap. ‘We moeten er realistisch naar kijken. Vooral fase 2 is ook ontzettend belangrijk voor de EU’, aldus de bewindsvrouw.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden