Handelsbijeenkomst in Singapore laat kinderarbeid onbestraft

Handelsministers van 128 landen hebben in Singapore geen overeenstemming kunnen bereiken over het uitbannen van kinderarbeid door sancties en betere bescherming van de rechten van werknemers....

GEERT-JAN BOGAERTS

Van onze verslaggever

Geert-Jan Bogaerts

SINGAPORE

Daarmee hebben de grote ontwikkelingslanden een overwinning geboekt op de Verenigde Staten en Frankrijk. Deze industrielanden wilden de mogelijkheid openhouden dat landen waarin veel kinderarbeid voorkomt en rechten van werknemers vaak geschonden worden, met handelssancties bestraft worden. De VS en Frankrijk hebben hun standpunt laten varen omdat ze op een ander belangrijk terrein, de handel in computers en telecommunicatie-apparatuur, wel hun zin kregen. De handel in deze producten zal in belangrijke mate worden geliberaliseerd.

Het zag er donderdag naar uit dat staatssecretaris Van Dok van Buitenlandse Handel zou slagen in haar opzet de Derde Wereld meer kans te geven op de wereldmarkt. Het is de Nederlandse delegatie gelukt om een al bestaande afspraak over steun aan de armste landen open te breken en belangrijk aan te scherpen. 'Dat is tamelijk uniek', zei een woordvoerder van de WTO. De herziene afspraak voorziet in de complete afschaffing van invoertarieven voor producten uit de 48 armste landen van de wereld. Die kunnen hun producten daardoor gemakkelijker in de industrielanden afzetten. Het betreft vooral landbouw- en textielproducten.

Ook op andere omstreden terreinen, zoals overheidsaanbestedingen, investeringen en concurrentiebeleid, konden de 128 bewindslieden zich vinden in een gezamenlijke tekst. Op deze punten bestond eveneens een grote kloof tussen 'Noord' en 'Zuid', dat er eigenlijk weinig voor voelde om deze terreinen in de WTO ter discussie te stellen.

Het maximaal haalbare bleek dan ook dat de komende jaren vooral zullen worden doorgebracht met studie en analyse, deels in samenwerking met de VN-organisatie Unctad.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden