Handelaren op Amsterdamse beursvloer zwalken tussen hoogtevrees en optimisme: Beurs laat zich nog verder opzwepen

Handelaren krijgen hoogtevrees, maar de meeste analisten denken dat het nog wel even zo door kan gaan. De opmars van de EOE-index, zo stelt men in de studeerkamers van Amsterdamse banken, is geen eendagsvlieg....

Van onze verslaggeefster

AMSTERDAM

'Een zo snelle stijging van 2 procent in een dag, dat is behoorlijk uitzonderlijk', aldus een woordvoerder van de optiebeurs die de omzet van zo'n 150 duizend contracten op een dag ook 'crash-achtig hoog' vond. Maar handelaren zijn niet bang dat deze rally in een crash zal eindigen. 'Het loopt gewoon door. Dit is een echte rally', meende een optimistische handelaar op de vloer.

Aanhoudende vraag naar cyclische aandelen zoals DSM, Akzo Nobel en Hoogovens en de onwaarschijnlijke voortgaande stijging van Philips stuwden de index maandag op. 'Het is een opzwepend gebeuren. Het gaat nog goed vanwege de hoop op een renteverlaging', aldus een andere handelaar die verwacht dat de index binnen nu en een maand naar 460 punten gaat. Donderdag komt de directie van de Bundesbank bijeen en de markt zit in spanning of die, net als de Amerikaanse Fed en de Japanse centrale bank vorige week, de rente zal verlagen.

Een lagere rente stimuleert niet alleen de economie, maar maakt ook aandelen als belegging aantrekkelijker dan obligaties. Op de obligatiemarkt daalde de rente van 10-jarige staatsleningen met zes basispunten naar 6,75 procent.

Vorige week stuwde de dalende rente en de hype rond Philips de index ook al moeiteloos van record naar record. Vergeleken met het begin van de maand is de index nu 6 procent hoger. Begin van het jaar, toen de EOE-index nog rond de 410 zweefde, hielden optimisten rekening met een index van 440 aan het eind van dit jaar. Inmiddels worden de verwachtingen naar boven bijgesteld.

De aanhoudende stijging komt voor rekening van Amerikaanse beleggers en Nederlandse instituten, menen de analisten.Nu ook Wall Street naar ongekende hoogten is gestegen zijn de Amerikanen op zoek naar goedkopere oorden om hun geld te beleggen. Na bestudering van allerlei computermodellen en charts hebben zij hun oog laten vallen op Amsterdam, zo stellen analisten bij Iris, de gezamelijke research afdeling van Rabobank en de Robeco Groep. 'Met name is hier een aantal conjunctuurgevoelige bedrijven, buitengewoon aantrekkelijk gewaardeerd. Er zijn waarderingen die in geen enkel ander land voorkomen', aldus Iris-onderzoeker N. van Elzelingen. Hij doelt op fondsen als Hoogovens en DSM die met koers-winst verhoudingen van rond de 4 een stuk goedkoper zijn dan aandelen van vergelijkbare bedrijven in Engeland of Duitsland, waar men 8 of 9 keer de winst betaalt.

Verder houden de experts rekening met de verhoogde geldstromen die de pensioenfondsen ABP en PGGM de komende jaren in de markt gaan pompen. Zij hebben toestemming om meer geld in aandelen te beleggen.

Maar de grootste kracht achter de stijging van de EOE-index wordt nog steeds toegeschreven aan Philips. Met een stijging van 50 procent sinds het begin van het jaar en 20 procent sinds begin vorige week heeft dit fonds aanzienlijke koerswinst bereikt. 'Dat is een van de sterkste stijgingen geweest dat een hoofdfonds heeft meegemaakt', aldus de Iris-analist.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden