Handelaren in obligaties vrezen bankroet Ierland

Amsterdam De handel in Ierse staatsobligaties is maandag vrijwel tot stilstand gekomen. Niemand wil nog Iers staatspapier kopen nu er angst is voor een bankroet van het land.

Analisten spraken van een obligatiehandelarenstaking. Als Ierland geen geld kan aantrekken, zou het midden 2011 geen middelen meer hebben om de schulden af te lossen.


De rente die Ierland moet betalen om geld aan te trekken, is de afgelopen maanden al gestegen van 5,5 naar 7,7 procent. Beleggers en de Europese Commissie houden Ierland scherp in gaten. Sommige economen vrezen dat Ierland Griekenland achterna gaat als euroland dat zijn schulden niet meer kan betalen. Deze zorgen zetten maandag de euro onder druk. De munt kwam in Amsterdam weer onder de 1,40 dollar terecht.


Olli Rehn, eurocommissaris voor Economische Zaken, is maandag in Ierland aangekomen voor een tweedaags bezoek. Rehn praat met politici, bonden en werkgevers over de enorme bezuinigingen die Ierland wil doorvoeren. Ierland heeft een begrotingstekort van 12 procent van het bruto binnenlands product (bbp) en moet dat in 2014 hebben teruggedrongen naar 3 procent.


Na een eerste gesprek met de Ierse minister van Financiën Brian Lenihan stelde Rehn zich achter de bezuinigingsplannen van de Ierse regering. Hij wees de oppositiepartijen erop dat eensgezinde steun voor het plan, de economische situatie van het land goed zou doen. Lenihan had de EU niet om financiële steun gevraagd, benadrukte, Rehn.


Ierland gaat gebukt onder een enorme schuldenlast als gevolg van de malaise op de vastgoedmarkt. Bovendien moest de overheid de relatief grote bankensector te hulp schieten.


Lenihan zei eind september dat de redding van de banken niet meer dan 50 miljard euro gaat kosten. Morgan Kelly, een Ierse econoom die pessimistisch is over zijn land, verwacht dat de schade 70 miljard zal bedragen.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden