Handelaar goochelt 1,5 miljard weg

De Zwitserse bank UBS heeft circa 1,5 miljard euro verlies geleden op de ongeautoriseerde transacties van een van zijn derivatenhandelaren. De beschuldigde werknemer, de 31-jarige Kweku Adoboli, is gisternacht in Londen gearresteerd.

AMSTERDAM - UBS maakte het ontzaglijke verlies donderdag voor de opening van de beurzen bekend. Bestuursvoorzitter Oswald Grübel schreef aan het personeel dat de fraude woensdag is ontdekt. De bekendmaking ging vergezeld van een winstwaarschuwing: als gevolg van de fraude zal UBS in het derde kwartaal mogelijk voor het eerst in een jaar verlies lijden. De beurzen reageerden geschokt op het nieuws. Het aandeel UBS tuimelde onmiddellijk met 8 procent.


De fraude heeft geen gevolgen voor de klanten van UBS, zegt de bank. Meer details gaf UBS gisteren niet prijs. De Britse politie bevestigde 's middags de arrestatie van Adoboli in verband met de UBS-affaire. Hij werkte bij de zakenbankdivisie van UBS in Londen. Uit de summiere UBS-persverklaring valt op te maken dat Adoboli zonder toestemming van zijn superieuren zeer grote, dus riskante, posities heeft ingenomen en daarbij zwaar heeft misgegokt.


Het fraudeschandaal bij UBS lijkt vrijwel een replica van de zaak-Jérôme Kerviel. Deze handelaar van de Franse bank Société Générale maakte in 2008 door roekeloos te handelen zijn werkgever 4,9 miljard euro lichter. Opvallend is dat Kerviel en Adoboli dezelfde soort transacties deden, in bankenjargon 'delta one' genoemd. Dit is een potentieel zeer winstgevende vorm van speculeren op basis van zeer kleine prijsverschillen tussen 'basisstukken' als aandelen, obligaties, indexfondsen en de daarvan afgeleide stukken die derivaten worden genoemd. Delta one-handelaren moeten vaak heel grote posities innemen, omdat een bescheiden gokje de bank weinig oplevert. Kerviel had 50 miljard euro van de bank 'geleend' voor zijn speculatieve derivatenhandel. Hij werd vorig jaar tot drie jaar cel veroordeeld.


Adoboli is al de zoveelste bankenhandelaar die de bocht uitvliegt in zijn jacht op winst en bonussen. Een ander berucht voorbeeld is de Brit Nick Leeson, die in 1995 de sjieke Barings Bank opblies door 950 miljoen euro te verspelen met gokken op de koersbewegingen van de Japanse Nikkei-index.


Deze manoeuvres vallen in het niet bij die van Howie Hubler bij Morgan Stanley, maar van Hubler heeft vrijwel niemand gehoord. Eind 2008 verloor hij 6,6 miljard euro op speculaties met Amerikaanse hypotheken. Frappant genoeg gokte Hubler goed dat rommelhypotheken waardeloos zouden worden, maar kwam de crash later dan hij had verwacht.


Morgan Stanley hield Hublers strapatsen onder de pet. Hij mocht in alle stilte vertrekken, met tientallen miljoenen dollars achterstallig salaris in zijn achterzak. Het verlies van 9 miljard dollar deed zich voor in het heetst van de kredietcrisis, waardoor het niet zo opviel.


Bij Deutsche Bank in New York verspeelde Boaz Weinstein, de leider van een groep derivatenhandelaren, tegelijkertijd 1,3 miljard euro. Ook zijn bazen hielden hem de hand boven het hoofd. Weinstein vertrok om een eigen hedgefonds te beginnen.


Dat Hubler en Weinstein ongestraft bleven is er waarschijnlijk aan te wijten dat ze hoger in de hiërarchie stonden dan Kerviel en Adoboli. Daardoor konden hun leidinggevenden minder geloofwaardig beweren dat ze achter hun rug om handelden.


Voor UBS is het nieuwe schandaal extra pijnlijk omdat de zakenbankdivisie van de Zwitserse grootbank toch al onder vuur lag. Tijdens de kredietcrisis moest UBS ongeveer 20 miljard euro afschrijven. De bank werd daarmee een van de grootste verliezers van Wall Street. UBS moest gered worden met geld van de Zwitserse overheid. Eind 2009 kreeg UBS nog een miljoenenboete van de Britse toezichthouder FSA. Die oordeelde dat UBS te weinig toezicht hield op zijn handelaren. Vier UBS-bankiers hadden minstens twee jaar lang ongeautoriseerde transacties uitgevoerd met geld van bankklanten en hun verliezen verborgen, zonder dat hun superieuren het doorhadden. UBS betaalde de gedupeerde bankklanten 26 miljoen pond (29,8 miljoen euro) compensatie.


Ditmaal is de bank zelf het slachtoffer van zijn onoplettendheid: Adoboli handelde met het eigen geld van UBS.


Weer is een derivatenhandelaar gearresteerd op verdenking van fraude met enorme bedragen van de bank waarvoor hij werkte. De beurzen reageerden meteen.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden