Handel in oude Amsterdamse mannetjes

Ze is het lievelingetje van bejaarden. De Mata Hari van de serviceflats. Knuffelen met oudere mannen is haar specialiteit. Maar altijd komt ze ' s nachts terug, takelt de heren toe en besteelt ze....

Riek de Waele is voor een man Riek van 89 jaar bijzonder bij de tijd. Hij woont weliswaar in een dependance van een Amsterdams verpleeghuis, maar z'n boodschappen doet hij nog altijd zelf. Hij gaat een paar keer per maand met z'n schoonzoon naar de bioscoop voor de nieuwste films en hij is niet vies van wat geflirt.

De laatste keer dat Riek naar het ziekenhuis moest, was vijftien jaar geleden. Hoewel de dood zijn leven is binnengedrongen – zijn vrouw overleed na een slopende ziekte – geniet hij van elke dag.

Er is slechts een dingetje dat de lucht somber kleurt. Riek is soms wat eenzaam. Maar ook daarop heeft hij een eigentijdse oplossing gevonden. Sinds twee weken komt een jonge meid van 29 bij hem langs. Ze is verslaafd, maar bij hem thuis drinkt ze alleen koffie. Af en toe zit ze bij hem op schoot en knuffelen ze wat. Maar daar blijft het bij. Ze is een goede remedie tegen zijn eenzaamheid. Dus stopt hij haar geregeld geld toe. Een paar honderd euro of zo.

Het is vrijdag 17 januari als een medewerker van de thuiszorg bij Riek aanbelt. Het duurt lang voordat hij open doet. Hij zit onder het bloed, hij heeft een flinke hoofdwond. Die nacht is hij geschopt en geslagen, zegt hij, door een man en een jonge vrouw. De vrouw kwam wel vaker langs. Ze hebben een pilletje onder zijn tong gelegd en het huis doorzocht. Toen hij ze geld toegooide, kreeg hij klappen.

In het ziekenhuis constateren artsen een zware hersenschudding. In zijn bloed zitten sporen van slaappillen en antidepressiva, de dosis is hoog genoeg om de bejaarde man in coma te krijgen.

Na een dag observatie mag Riek weer naar huis. Al snel merkt z'n dochter dat het gedrag van haar vader dramatisch verandert. Hij lijdt aan geheugenstoornissen, ernstige slapeloosheid en achtervolgingswaan. Overal in huis liggen hamers en schroevendraaiers die hem moeten beschermen 'tegen die zwervers'. Ook zijn intellectuele vermogens gaan rap achteruit. Van de grappige oude man is na enkele weken weinig over.

In maart, op de verjaardag van zijn kleinzoon en twee maanden na de beroving, sterft Riek.

De officiële doodsoorzaak is een dubbelzijdige longontsteking. De oorzaak van de longontsteking is volgens de patholoog een neurologische. Door een klap of val op het hoofd is een zwelling ontstaan waardoor de druk op de hersenen is toegenomen. Dat heeft geleid tot algehele bewustzijnsvernauwing, die weer de lichaamsfuncties heeft aangetast waardoor de longontsteking is ontstaan.

Een mollige meid met donkerblond golvend haar hoort de medische feiten, die rechter Diemer haar voorhoudt, emotieloos aan. Zij is de junk die Riek het laatst heeft gezien. 'Ik heb hem heelhuids achtergelaten', zegt ze.

Diana heeft de schijn echter tegen. Drie keer eerder is ze al veroordeeld voor diefstal van hoogbejaarden met zwaar lichamelijk geweld. De politie ontdekt bovendien dat Diana een 'handeltje' in oude Amsterdamse mannetjes dreef. Ze ging er bij zeker zeven op bezoek, van wie Riek er een was. 'Ze aasde op zijn geld', zegt officier van justitie Voorhuis. Maar er zijn ook andere bewijzen: haar DNA is gevonden op een ploertendoder in de woning, een verpleger heeft haar die nacht bij Riek in de kamer gezien, ze is door de oude man nauwkeurig omschreven als een van de daders en ze heeft geprobeerd een vals alibi in elkaar te draaien. Het spel lijkt uit voor de Mata Hari van de serviceflats.

(Het vonnis, twee weken later: zes jaar gevangenisstraf.)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.