Handbalweek duurt dag te lang

Nederland verspeelde gistermiddag zijn zorgvuldig opgebouwde kans op een tweede eindoverwinning van de eigen Haarlemse Handbalweek. Nadat Italië, Estland, Slowakije en Turkije eerder in de week met minimaal verschil aan de kant waren gezet, verloor de nationale ploeg op de slotdag van Egypte....

Van onze handbalmedewerker

Han Busio

HAARLEM

Met vlak spel en beperkte middelen gaf Nederland de Italiaanse arbiters Luchini en De Pasquale geen enkele kans zich als èchte thuisfluiters te ontpoppen. Egypte won met 21-18 en schreef de tiende versie van de Haarlemse Handbalweek verdiend op zijn naam.

Tevreden dronk bondscoach Harrie Weerman na afloop zijn biertje. Zijn ploeg had naar behoren gefunctioneerd en aan de selectie hoefde al helemaal niet getwijfeld te worden: 'Met deze spelers ga ik door tot over pakweg drie à vier jaar de vruchten van het jeugdplan kunnen worden geplukt. Natuurlijk signaal ik bij het huidige team ook wel wat individuele tekortkomingen, maar in elk geval staat hier een zeer hechte groep. Ervaren spelers als Schuurs en Van Olphen waren net zo gretig als de rest. Jonge honden'

Het spraakgebruik van parttimer Weerman verraadt veelvuldig contact met vrouwentrainer Bouwer. Beiden staan voor de taak de selecties te loodsen door financieel magere jaren en beiden appelleren aan de werklust van de uitverkorenen.

Weerman: 'Een speler dient minimaal tien uur per week in clubverband te trainen, desnoods als gast van een andere vereniging. Sanders belde dit toernooi af in verband met een oude blessure. Van die blessure heb ik eerder niets gemerkt. Ik wil alleen gemotiveerde spelers; die geef ik vertrouwen. Dan pas kan een echt teamverband groeien en dat is nodig. Individueel schieten we voorlopig sowieso te kort'.

De Handbalweek was altijd vooral gezellig. Het optreden van Nederland werd door dik en dun gesteund, de stoelen waren bezet en uit naastliggende ruimten stegen frituurdampen en sterke verhalen op. Voor de Nederlandse ploeg, die zich traditioneel voor weinig internationale hoogtepunten plaatst, is het evenement een jaarlijks terugkerende kans om zich te verplaatsen op de mondiale ladder.

Het uiteenvallen van diverse voormalige koplanden geeft de positie van Oranje een minder lullig aanzien van vroeger. Van Slowakije en van Estland valt tegenwoordig bijvoorbeeld te winnen, beide landen waren deze week dan ook present in de hoofdstad van Noord-Holland. Italië, waar de handbalsport maar niet van de grond wil komen, en Turkije (bezig aan een opmerkelijke opmars), completeerden de op één na zwakst bezette Haarlemse Handbalweek.

De meest erbarmelijke versie dateert van acht jaar geleden, toen Nederland het toernooi won vóór onder meer Jong Oranje. In die tijd werd het voortbestaan van de Week nog bedreigd, nu niet meer. De vijfdaagse heeft een vaste plaats op de kalender en voor organisatievoorzitter Jan van Riessen was het tweede lustrum dan ook een prima gelegenheid om afscheid te nemen.

De 69-jarige sportfanaat ontving vóór Nederland - Egypte het Oranje-shirt uit handen van aanvoerder Schuurs, de enige speler die het toernooi van A tot Z meemaakte. Een van de weinige Limburgers ook, want buiten Schuurs en Van Olphen telt het team maar twee andere spelers van Sittardia.

De tijd dat Limburgs de voertaal was en alleen niet door de bondscoach werd begrepen is voorgoed voorbij, want naast Sittardia timmeren vooral ook E & O Emmen en Aalsmeer aan de weg met noeste trainingsarbeid. Bij E & O zijn de minder actieve gebroeders Fiege vorige week bijvoorbeeld verbannen naar het tweede team.

Aan kortstondig beleid wordt links en rechts een einde gemaakt en Harrie Weerman hecht daaraan. De Drent helpt ook met het zoeken naar een vaste sponsor voor het Nederlands Handbal Verbond, en denkt er zelfs een gestrikt te hebben: 'Ik werk als adjunct-directeur op een grote school en heb daar contact met toeleveringsbedrijven die miljoenen omzetten. De organisatie waar mijn school deel van uitmaakt is gigantisch en heeft voor dat soort bedrijven veel betekenis. Eén van die bedrijven heb ik aan het NHV voorgesteld.'

Weerman helpt met pappen en nathouden, ook als het om het invullen van de wedstrijdkalender gaat: 'Ik wil jaarlijks 25 interlands spelen. De ploeg die nu aan het werk is geweest kwam er tien te kort. Wedstrijden regelen is een kwestie van bellen, faxen en nog eens bellen. Dat gebeurt op het verbondsbureau ook wel, alleen niet voldoende om mij geheel te ontlasten.'

Weerman wacht op en werkt aan betere tijden met basisspelers als Nijdam, Van der Zanden en aanval/verdedingscombinatie Kersten/Ter Mors. Spelers die ook op de Nederlandse velden niet altijd opvallen. De wat kleurloze mix van oud en nieuw viel door de mand tegen het offensief verdedigende Egypte. Het publiek was kennelijk voorbereid; tegen de prognoses in bevolkten slechts zeshonderd de tribunes en kwamen de aanmoedigingen vooral uit de longen van een huisorkest.

HAARLEM: handbalweek, mannen: Nederland - Italië 18-17. Doelpunten Nederland: Van Olphen 5, Klein Gansey 4, Schuurs, Hölscher, Kersten en Portengen 2, Ter Mors 1. Scheidsrechters: Sels en Kronenborch (Bel). Toeschouwers: 1400 (uitverkocht).

Nederland - Turkije 21-19. Doelpunten Nederland: Van Olphen 6, Nijdam 5, Hölscher 3, Kersten 3, Portengen 3, Budding 1. Scheidsrechters: Luchini/De Pasquale (It).

Nederland - Egypte 18-21. Doelpunten Nederland: Van Olphen 4, Nijdam 4, Van der Zanden 3, Kersten 3, Portengen 2, Schuurs 1, Ter Mors 1. Scheidsrechters: Luchini/De Pasquale. Toeschouwers: 1250.

Slowakije - Italië 22-16, Estland - Egypte 24-31, Estland -Italië 18-17, Turkije - Slowakije 24-21, Egypte - Turkije 28-23, Slowakije - Estland 20-19.

Eindstand: Egypte 5-9 (130-112), Nederland 5-8 (108-105), Turkije 5-6 (112-104), Slowakije 5-4 (115-116), Estland 5-2 (104-113), Italië 5-1 (84-103).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden