Handbalsters kunnen alleen maar verrassen

Met een jonge, onervaren selectie neemt Nederland deel aan het WK. 'Het is wel een homogene groep.'

PAPENDAL - Miraculeus was de manier waarop de Nederlandse handbalsters in juni ontsnapten in de dubbele playoff tegen Rusland en zo plaatsing voor het WK afdwongen. 'Maar verwacht geen wonderen van ons bij het WK', benadrukt bondscoach Henk Groener, een dag voor zijn speelsters in het vliegtuig naar Belgrado stappen.


Als geen ander kent Groener de pluspunten en de tekortkomingen van zijn team, dat zaterdag het WK begint tegen de Dominicaanse Republiek. Voor volgevreten vedetten hoeft hij niet bang te zijn in de jeugdige selectie, die hij als homogeen typeert. Een leiderstype missen de handbalsters ook in letterlijke zin. Groener: 'Ze dragen dit team met z'n allen.'


Beter kan hij niet uitleggen waarom zijn ploeg wordt gekenmerkt door 'pieken en dalen', dan door te verwijzen naar de dubbele krachtmeting met Rusland. In Rotterdam stond zijn team liefst zes punten voor bij rust, waarna het bezweek onder de druk en de zege weggaf in de eerste WK-playoff.


Een kansloze opdracht diende zich aan. Wie rekende er nog op dat Nederland revanche zou nemen in het uitduel in Rostov aan de Don? Toch keek Groener niet op van het gemak waarmee zijn ploeg Rusland met 33-21 te kijk zette. 'Want beide wedstrijden zijn typerend voor de jonge ploeg waarmee ik werk.'


Voor een jonge ploeg zakt Nederland toch al weinig door de ondergrens, zoals bleek in de recente oefenduels met wereld- en olympisch kampioen Noorwegen (nipt verlies) en Zuid-Korea. Groener: 'Maar we moeten nog constanter worden. Dat lukt alleen door grote wedstrijden te winnen. Noorwegen wint óók van elk land, omdat ze dat gewend zijn. Ze schrikken er niet meer van als ze op achterstand komen.'


Tijdens een oefentoernooi in Noorwegen vroeg hij naar de manier waarop het gastland een WK indeelt. 'Je kunt niet elke wedstrijd pieken, dus probeer dat ook niet', kreeg hij als advies mee. De kans bestaat dan ook dat Estavana Polman op de bank begint als Nederland zaterdag het WK aftrapt. Ze ging onlangs door haar enkel, na een lange periode van ander blessureleed.


Geen van de 24 WK-deelnemers in Servië heeft een gemiddeld jongere veldbezetting dan Nederland, weet Groener nu al. De 34-jarige Marieke van der Wal geeft vanuit haar doel leiding aan een ploeg waarin de 25-jarige Nycke Groot de veteraan is.


Precies de helft van de speelsters heeft de ervaring van het vorige WK, twee jaar geleden in Brazilië, in de benen. Nederland stelde toen teleur met de vijftiende plaats. Maar de ploeg deed na acht jaar tenminste weer mee aan een WK. In Sint-Petersburg stuntten de handbalsters in 2005 nog, door als vijfde te eindigen.


Niemand uit die selectie heeft de transitie overleefd naar wat de nationale ploeg nu is. Maura Visser legde haar meningsverschil met Groener niet meer bij na het vorige WK. Pearl van der Wissel stopte uit eigen beweging. Jokelyn Tienstra traint nu de keepsters van de nationale ploeg, ondanks een hersentumor die van geen wijken wil weten.


Zo jong is Nederland, dat Polman (21) zonder overdrijving kan zeggen 'dat we alvast de toekomst voorbereiden van de generatie na ons.' Die kan immers zo instappen, misschien wel net op tijd voordat het stof van een oud handbalplan wordt geblazen.


Als het aan de speelsters ligt, treden ze in de voetsporen van de 'Meiden met een Missie'. Die bereikten, door zich in een handbalhal op te sluiten, in 1999 het onmogelijke: ze wonnen van Noorwegen. Hun opvolgers zijn tot eenzelfde offer bereid in het jaar voor de Olympische Spelen van Rio, in 2016.


Worden speelsters die actief zijn in grote competities als Denemarken, Duitsland en Noorwegen, er beter van als ze dagelijks samen trainen op sportcentrum Papendal? Polman: 'Het helpt zeker om op elkaar ingespeeld te raken. Maar we zeggen niet tegen elk voorstel ja.' Een financier voor het plan is er ook nog niet en de armlastige handbalbond kan het project evenmin zelf bekostigen.


Bondspreses Tjark de Lange is al blij dat de Hersenstichting zich dit WK aan de ploeg verbindt, al is er geen geld met de deal gemoeid. Hij blijft dus op zoek naar een 'pot met goud', maar een regenboog heeft hij nog niet gezien. Misschien, zegt hij, wordt het WK wel die regenboog waarmee de handbalsters het bedrijfsleven wakker schudden.


In de 'groep des doods'

Nederland speelt zaterdag zijn eerste van vijf groepswedstrijden bij het WK handbal in Servië. Na de Dominicaanse Republiek volgen duels tegen Zuid-Korea, Frankrijk, Congo en Montenegro. Daarmee is Nederland volgens speelster Estavana Polman in een 'groep des doods' beland. Frankrijk is de vicewereldkampioen, Montenegro verloor in Londen vorig jaar de olympische finale, eveneens van Noorwegen. Van Zuid-Korea verloor Nederland ruim bij het vorige WK, al speelden de teams onlangs gelijk bij een oefentoernooi. Nederland moet in Belgrado bij de eerste vier in groep A eindigen om zich te kwalificeren voor de achtste finales, waarin het een tegenstander uit de minder sterke groep B treft.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.