Handballers komen pas laat op gang tegen reserves

De beste handballers van ons land wonnen gisteravond de opening van de eigen Haarlemse Handbalweek met 23-17 van het Nederlandse B-team....

Van onze handbalmedewerker

Han Busio

HAARLEM

's Lands tweede keuze werd door de organisatie opgeroepen, nadat Turkije op het laatste moment had afgezegd. Dreigementen van de koerdische PKK of financiële problemen aan Turkse zijde?

Het Nederlands Handbal Verbond en de organisatie gisten gisteravond nog verder, vanuit Turkije kreeg NHV-verantwoordelijke Ben Spaai op zijn vragen 'vermoedelijk Turkse antwoorden, in elk geval voor mij onbegrijpelijk antwoorden'.

Het nationale team wilde er geen veredeld trainingspartijtje van maken, maar wist zich geruime tijd niet boven het magere niveau van de reserves uit te werken.

De nieuwe bondscoach Riszard Malag kan niet worden afgerekend op de gebrekkige Nederlandse stootkracht. De handbalbond besloot enkele jaren geleden alle kaarten op de professionele plannen van de nationale vrouwenploeg te zetten. De mannen moesten het maar doen met de stuivers die overbleven.

De motivatie bij de spelers daalde, zelfs werd een boycot overwogen. Omdat de organisatie in Haarlem deels afhankelijk is van financiële support van de bond, kon er ditmaal niet gedacht worden aan exotische tegenstanders zoals eerder Cuba en Egypte. Litouwen, Estland, Luxemburg en Israël completeren ditmaal het deelnemersveld.

Litouwen zal naar alle waarschijnlijkheid deze veertiende editie van de altijd sfeervolle Haarlemse Handbalweek op zijn naam schrijven.

Op papier is Nederland professioneler dan ooit. Uit de Duitse competitie arriveerden Beers (van de Duitse topclub Gummersbach), Hagreize, De Pijper, Schmetz en Alberts. Stuk voor stuk betaalde spelers die bij hun clubs weinig onregelmatigheden kunnen ontdekken.

Of de concentratie daarom ontbrak? Feit is dat Nederland A en Nederland B in het eerste kwart verveling opriepen, zelfs bij het talrijk opgekomen en overwegend zeer jeugdige publiek. Trainer Malag wist zijn klungelende gezelschap bij rust (8-7 voor Nederland B) niet veel te vertellen, want reeds na vijf T-minuten begaven de spelers zich naar de zaal, om daar nog wat te oefenen en door te kletsen.

Een belediging voor de toeschouwers, die na de slopende wanvertoning tijdens het eerste gedeelte in elk geval een getergd nationaal team hadden mogen verwachten.

Het pauzenummer werd gevolgd door een meer doelpuntrijke fase, die evenwel niet tot stand kwam door toegenomen werklust. Hagreize, Rinck en vooral Schmetz deden er een schepje bovenop, de man waar het meest van verwacht werd (Beers) bleef voor iedereen verborgen en scoorde slechts twee doelpunten.

Riszard Malag wilde na afloop geen der spelers afvallen: 'Wij zijn deze dagen volop en zeer enthousiast aan het trainen. Wat er uitziet als desinteresse kan ook wijzen op overconcentratie. Men wil graag. Pas op het einde van deze week kunnen de eerste voorzichtige conclusies worden getrokken'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden