Handballers blijven stoïcijns ondanks toernooiwinst

Volleyballers vieren ieder gewonnen punt met handjeklap, voetballers knuffelen elkaar lang en uitbundig, roeiers springen in het water. Nederlandse handballers daarentegen vertonen nauwelijks enige emotie, hen is niet aan te zien of er zojuist gescoord is of dat er een geweldige kans om zeep is geholpen....

Van onze handbalmedewerker

Han Busio

HAARLEM

Zaterdagavond en zondag werd het publiek tussendoor getrakteerd op demonstratiepartijen van de Nederlandse vrouwenploeg tegen Litouwen. De 23-21 overwinning en de 26-26 puntendeling hadden wat gunstiger kunnen uitvallen, maar desondanks sloeg de vlam over naar de tribunes. Coach Bert Bouwer heeft emoties zowat verplicht gesteld, in elk geval dient een speelster na het scoren een gebalde vuist in de lucht te steken. Op de een of andere manier werkt dat en veert het aldus gesouffleerde publiek mee. Ook zaterdag.

Het schrille contrast van Bouwers 'jonge honden' met de lange gezichten van de mannen heeft een aantal oorzaken. De bond heeft alleen voldoende geld en aandacht voor de vrouwen die volgende maand in eigen land het EK spelen, vijf spelers van Aalsmeer boycotten de nationale ploeg, de bezetting van deze veertiende 'Haarlem' was magerder dan ooit en bovendien heeft de nieuwe bondscoach Riszard Malag nog geen gelegenheid gehad een blij wij-gevoel af te dwingen.

Malag reist sinds zijn aantreden enkele maanden geleden stad en land af om de clubs weer warm te maken voor de nationale zaak. Een dergelijke missie was nodig, want de meeste clubs hadden het vertrouwen in de bond opgezegd. Aalsmeer ging daarin het verst en stelde geen enkele speler meer ter beschikking. Op initiatief van Malag volgt er komende week een gesprek met Aalsmeer en de bondscoach heeft op voorhand alle vertrouwen in de goede afloop daarvan. Malag oefende vorig seizoen bij E & O uit Emmen, werd daar nog vóór het incasseren van de titel ontslagen, en vertegenwoordigt mede daardoor geen enkel kamp. Wél zoekt Malag zijn personeel vooral in de eerste (Marco Beers) en tweede Duitse Bundesliga. Die spelers kunnen voor gezamenlijke trainingen niet al te vaak verschijnen, maar zij kunnen in elk geval een aardig balletje werpen. Gezien de gebrekkige financiële middelen is er voor Malag trouwens geen enkel perspectief om met veelbelovend talent de zaal in te duiken. Malag kiest niet zozeer voor spelers die altijd kunnen, maar wel voor spelers die altijd willen. De bondscoach roemt in dat verband record-international Lambert Schuurs, die ondanks zijn drukke baan en tijdrovende handbalhobby kans zag zich te ontwikkelen tot een serieus te nemen duuratleet.

Het gebrek aan gezamenlijke oefening wreekt zich vooral in de dekking, waar een echte stuurman ontbreekt. De professionele spelers zijn echter in staat aanvallend voldoende compensatie te bieden. Zo genoot Haarlem zaterdag van de kunsten van Robert Nijdam. De speler van het Duitse Nettelstedt doelde tegen Estland met zijn directe verdediger en toverde de mooiste lobs over keeper Hapsalo. Nijdams kunsten, en de kunsten van de andere spelers die in Duitsland werken, werden de voorbije handbalvijfdaagse overschaduwd door een historisch laag bezoekersaantal.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden