Hand zelf afgehakt na onbedoelde 'godslastering'

Op een late avond keek imam Shabir Ahmad op van de gebeden in zijn moskee en zag een 15-jarige jongen voor hem staan met een bord in zijn linkerhand. Op het bord lag zijn vers afgehakte rechterhand.

Gebed buiten een moskee in Lahore in de provincie Punjab (archiefbeeld). Beeld epa

Ahmad aarzelde niet. Hij vluchtte de moskee uit en verliet het dorp Khanqah in de oostelijke provincie Punjab in Pakistan. Eerder die nacht, op 10 januari, had hij de jongen beschuldigd van godslastering. Een beschuldiging waarvoor iemand in Pakistan de doodstraf kan krijgen, ook als de beschuldiging vals is, zoals nu.

De jongen, Anwar Ali, was bij het avondgebed in de moskee van zijn dorp toen imam Ahmad zei dat iedereen die niet van de profeet Mohamed hield, zijn hand omhoog moest doen. Anwar begreep hem verkeerd en zijn hand schoot omhoog. Hij dacht dat de geestelijke vroeg wie wél van Mohamed hield.

Hij realiseerde zich de fout toen niemand anders zijn hand omhoog had. Snel deed hij zijn hand naar beneden, maar de imam riep: 'Godslasteraar!' en iedereen viel hem bij. 'Hou je niet van onze profeet?', riepen ze, en de jongen vluchtte de moskee uit. Anwar ging naar huis, vond een scherpe zeis en hakte diezelfde avond nog zijn rechterhand af.

De politie pakte imam Ahmad op, maar na protest van lokale, religieuze leiders lieten ze hem weer vrij. Toen internationale nieuwsmedia het verhaal begonnen te verspreiden, arresteerden de autoriteiten hem weer.

De familie van de jongen beweerde echter dat de geestelijke niets verkeerd had gedaan en niet gestraft zou moeten worden. 'We hebben geluk dat we een zoon hebben die zoveel van de profeet Mohammed houdt', zei Muhammad Ghafoor, de vader van Anwar. 'We zullen hiervoor beloond worden door God.' Ook Anwar vond dat de imam niet moest worden gestraft. 'Wat ik deed was uit liefde voor de profeet Mohamed.'

Bedwelmd

Godslastering is een zwaar beladen onderwerp in Pakistan. Een verwarrende hoeveelheid wetten maakt het een misdaad waarvoor de doodstraf kan worden opgelegd. Het is voor een verdachte bijna onmogelijk zo'n zaak uit te vechten, omdat hij zich in de rechtbank nauwelijks kan verdedigen. Zelfs het publiekelijk herhalen van de beschuldiging kan gezien worden als godslastering op zich.

'We zijn als samenleving zo bedwelmd geraakt door negatieve acties in de naam van religie dat ouders trots zijn als hun kinderen sterven door jihad', zei secretaris-generaal I.A. Rehman van de mensenrechtencommissie in Pakistan. 'De overheid moet meer doen om mensen op te leiden en zich uitspreken tegen extremisme.'

Anwar is na zijn amputatie niet naar het ziekenhuis geweest. Familieleden hebben de hand begraven in de begraafplaats van het dorp.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden