Hand op de knip voor bejaardenzorg

Staatssecretaris Ross van Volksgezondheid trekt dit jaar geen extra geld uit voor verzorgingshuizen en thuiszorginstellingen die geen budget meer hebben....

ANP

In een interview met het Algemeen Dagblad maakt Ross zaterdag duidelijk dat ze alleen als de nood heel hoog is nog zal bijspringen. Een uitgavenstop kan niet, omdat mensen die zorg nodig hebben, die ook moeten krijgen. Maar de instellingen zullen tot achter de komma duidelijk moeten maken waarom ze recht denken te hebben op extra budget.

Dit jaar is al 390 miljoen euro extra in de AWBZ, waaruit de zorg voor bejaarden en chronisch zieken wordt betaald, gepompt. Dat was noodzakelijk wegens de vergrijzing en de wens de wachtlijsten weg te werken. 'Maar dat geld is nu alweer op', constateert Ross. 'Ik ga niet zomaar weer toestaan dat ze aan het eind van het jaar aankloppen voor extra geld.'

De AWBZ is hard op weg onbetaalbaar te worden. Waarschijnlijk gaan de premies weer omhoog en het pakket wordt uitgedund. Zo is al langer bekend dat de huishoudelijke hulp uit de AWBZ verdwijnt en waarschijnlijk ook de bejaardenhuisvesting. Gemeenten worden daar dan voor verantwoordelijk.

Ross kondigt verder aan dat ze 'stevig' in zal grijpen als blijkt dat er wordt gesjoemeld met de AWBZ. 'We zullen de thuiszorg en verpleeghuizen flink op de vingers gaan kijken.' Aanleiding is dat een ziekenhuis in Maastricht kosten afwentelde op de AWBZ, terwijl die daar helemaal niet onder vielen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden