Hamza B. twintig jaar de cel in

B. betrokken bij liquidatie en drievoudige poging tot moord in Staatsliedenbuurt

Hamza B. moet 20 jaar de cel in. Dat heeft de Marokkaanse rechter dinsdagavond bepaald. B. was betrokken bij een dubbele liquidatie en drievoudige poging tot moord in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt op 29 december 2012. De officier van justitie had eerder die dag de doodstraf geëist, wat in praktijk levenslang betekent.

De rechtbank in Tanger waar Hamza B. terechtstond. Beeld anp

De schietpartij in de Staatsliedenbuurt staat niet op zich: het was de derde en vooralsnog heftigste aanslag in het nog altijd slepende conflict in de Amsterdamse onderwereld. Twee weken geleden werd Luana Luz Xavier vermoordt in Amstelveen, ze was het eerste vrouwelijke slachtoffer in het conflict dat al zo'n 15 levens heeft geëist. Het was lange tijd onzeker of de zaak tegen de 27-jarige B. dinsdag inhoudelijk behandeld zou worden door de Marokkaanse rechter. De vorige vijf keer werd op de zitting besloten de zaak uit te stellen, onder meer doordat Hamza B. meerdere keren op het laatste moment een nieuwe advocaat aanstelde.

Dinsdag probeerde zijn advocaat opnieuw uitstel te krijgen. Maar de rechter besloot 's ochtends al snel dat de zaak klaar was voor behandeling. Echter: voordat de zaak van de 27-jarige B. aan de beurt was, passeerden eerst nog enkele andere zaken de revue in de chaotisch ogende rechtszaal. Zo vertelde een huilende moeder over de moord op haar enige dochter, stond een dief met gebogen hoofd terecht voor de diefstal van 100 euro en moest een 27-jarige man zich verantwoorden voor het misbruik van een minderjarig meisje. 'Zodra ze 18 is wil ik haar als tweede vrouw. Ik wil met haar trouwen', aldus de verdachte die al zeven jaar 'een relatie' heeft met het inmiddels 17-jarige meisje.

Eis: doodstraf

Uiteindelijk was de zaak tegen Hamza B. om half 3 aan de beurt. Nog geen tweeënhalf uur later hoorde hij de doodstraf tegen zich eisen. En om half acht plaatselijke tijd kwamen de rechters terug met hun oordeel in de vijf zaken die ze die dag behandeld hadden. Zo werd de man die het meisje misbruikt had tot vijf jaar cel veroordeeld. Hamza B. kreeg een onvoorwaardelijke celstraf van 20 jaar opgelegd, ook moet hij zijn slachtoffers tienduizenden euro's schadevergoeding betalen. Wegens 'verzachtende omstandigheden' weken de rechters af van de doodstrafeis. Wat die omstandigheden zijn, werd dinsdagavond niet uitgelegd.

B. toonde geen emotie toen het vonnis werd uitgesproken De gewezen kickbokser - wiens kleding inmiddels spant om zijn mollige postuur - houdt vol onschuldig te zijn. Volgens hem heeft hij niks met 'het incident te maken. Uit de bewijzen van justitie blijkt niet dat ik erbij was.' Zijn advocaten eisten daarom eerder die middag vrijspraak, zij hekelden onder meer het dna-onderzoek.

Bestuurder

Hamza B. bestuurde volgens justitie de Audi waaruit twee jaar geleden de kogelregen werd afgevuurd: twee twintigers werden geliquideerd, en derde doelwit, Benaouf A., kon ontkomen. En ook twee motoragenten werden onder vuur genomen.

B.'s dna werd onder meer aangetroffen op de bestuurdersstoel. Benaouf A. heeft verklaard dat hij in het circuit hoorde dat B. de chauffeur was. Toen begin 2013 de eerste verdachte van de Staatsliedenbuurtliquidaties, Adil A., werd aangehouden in Amsterdam, 'vluchtte' B. direct naar Marokko. In 24 uur reed hij van Amsterdam naar Tanger, waar zijn ouders huizen hebben. 'Ik gok dat de teller 220 kilometer aangaf, maar ik reed in een Volkswagen Polo. Zo'n licht autootje haalt dat vast niet', aldus B. die een spoor van torenhoge boetes achter zich liet. Volgens hem 'vluchtte' hij niet. De Nederlandse Marokkaan was al langer van plan om naar het land van zijn ouders te gaan. 'Mijn opa was ziek.' De twintiger, die eerder al in verband was gebracht met een gewapende bankoverval en een liquidatiepoging, heeft zowel een Nederlands als Marokkaans paspoort.

Marokko levert geen onderdanen uit, maar om te voorkomen dat Nederlands-Marokkaanse criminelen zich veilig wanen in het land van hun ouders, is er recent een verdrag van kracht waarin is afgesproken dat Nederland de strafvervolging overdraagt aan Marokko.

Staatsliedenbuurtliquidaties

B. is een van de zes verdachten van de Staatsliedenbuurtliquidaties, en de enige die naar Marokko vluchtte. Drie anderen, Adil A., Anouar B. en Stefan S., worden naar verwachting in maart in Nederland berecht. Ook Naoufal B. is als verdachte aangemerkt, justitie heeft echter nog te weinig bewijs om hem te vervolgen. De zesde verdachte, Derkaoui van der Meijden, werd afgelopen zomer geliquideerd.

Het conflict in de Amsterdamse onderwereld draait om 200 kilo verdwenen cocaïne. Sindsdien zijn er grofweg twee kampen te onderscheiden: de groep rondom de inmiddels geliquideerde beroepscrimineel Gwenette Martha en de groep rondom Benaouf A., het beoogd slachtoffer van de Staatsliedenbuurtliquidaties. A. werd vorige maand tot tien jaar cel veroordeeld wegens betrokkenheid bij de moord op Najeb Bouhbouh op 18 oktober 2012.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.