Hammerstein mag geen advocaat meer zijn, trekt zich terug als kandidaat-raadslid VVD

Oud-advocaat Oscar Hammerstein mag zijn ambt niet meer uitoefenen. Volgens de Raad van Discipline, die klachten tegen advocaten behandelt, schond hij meermaals zijn geheimhoudingsplicht. Als straf daarvoor wordt hij van het tableau geschrapt. Na de uitspraak trok Hammerstein zich terug als VVD-kandidaat voor de Amsterdamse gemeenteraad.

Pepijn de Lange
Advocaat Oscar Hammerstein. Beeld Evert Elzinga / ANP
Advocaat Oscar Hammerstein.Beeld Evert Elzinga / ANP

Voor Hammerstein heeft de uitspraak beroepshalve geen consequenties; hij ging in februari van dit jaar al als advocaat met pensioen. Politieke gevolgen heeft het wel. Bij de gemeenteraadsverkiezingen van maart zou de oud-advocaat in Amsterdam op de kieslijst van de VVD staan, maar die plek geeft hij nu op. ‘Amsterdam is te belangrijk voor mij om het risico te lopen dat toekomstige discussies niet over de stad, maar over mij gaan’, aldus Hammerstein.

Bij de Raad van Discipline werden drie klachten tegen Hammerstein ingediend, onder anderen door wijlen Peter R. de Vries. Volgens De Vries zou Hammerstein aan een journalist van De Telegraaf zijn naam hebben doorgespeeld als mogelijke vertrouwenspersoon van Nabil. B., kroongetuige in het Marengo-proces. De Raad meent dat Hammerstein als voormalig advocaat van de kroongetuige ‘als geen ander weet’ had van de veiligheidsrisico’s die het lekken van die informatie met zich meebracht. Bij zijn pensionering maakte Hammerstein bekend dat hij de anonieme advocaat was die Nabil B. had bijgestaan, kort nadat diens eerdere advocaat, Derk Wiersum, in het najaar van 2019 was vermoord.

Lekken

Nabil B. zelf had ook een klacht tegen Hammerstein ingediend. In een e-mail aan de officier van justitie, een telefoongesprek met een misdaadverslaggever en interviews aan verschillende kranten, zou Hammerstein zijn geheimhoudingsplicht hebben geschonden. Bovendien weigerde Hammerstein een iPhone van B. – waarop mogelijk belastende informatie stond – terug te geven. Verder liep tegen Hammerstein een bezwaar van de deken, die als hoofd van de Amsterdamse Orde van Advocaten toezicht houdt op de advocatuur in die regio.

In alle vier de gevallen achtte de tuchtrechter de aanklachten gegrond. Een mildere sanctie dan een schrapping zou ‘gelet op de aard en ernst van de klachten’ in de ogen van de Raad niet volstaan.

In de eerste tien maanden van dit jaar werd in Nederland negen keer een advocaat van het tableau geschrapt. In 2012 kreeg advocaat Bram Moszkowicz, die onder anderen PVV-leider Geert Wilders, crimineel Willem Holleeder en de Surinaamse legerleider Desi Bouterse bijstond, zo’n ambtsverbod opgelegd.

Hammerstein laat in een verklaring weten ‘dat hij zich geenszins kan verenigen met de beslissing van de Raad van Discipline tot zijn schrapping van het tableau’. Daarom heeft Hammerstein beroep aangekondigd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden