Hamertje

Als we over twintig jaar terugblikken op het roerige eerste decennium van de 21ste eeuw, mag het Journaalfilmpje van minister van Verkeer Camiel Eurlings met hamertje niet ontbreken....

Eurlings zit achter het stuur van een dure leasebak. Hij kijkt streng. We zien nog geen hamertje. Hij voert de spanning op. ‘Mijn oproep aan alle Nederlandse automobilisten is*’ – ja, wat zal het zijn?

‘Scheur niet met 220 over de binnenwegen’?

‘Ga niet voor de lol staan gassen in de vrije natuur’?

‘Voorkom remstrepen op ons dure asfalt’?

Toe Camiel, alsjeblieft, zeg het.

Dan zien we de hand van de minister verschijnen, met daarin een hamertje. De blik gaat van streng naar dwingend. Het is een oproep, maar eigenlijk een bevel. Camiel Eurlings voltooit zijn zin en doet zijn oproep aan alle automobilisten van Nederland.

‘Koop zo’n hamertje. Het kost maar een paar euro.’

Meesterlijk gedaan. Ik wou dat ik erbij was geweest. ‘Camiel, drie van die hamers voor mij. Eentje voor voorin, eentje voor achterin, eentje reserve.’

Maar Camiel stond daar natuurlijk niet als standwerker. Of eigenlijk ook weer wel, maar dan niet om hamertjes te verkopen, maar zichzelf. Het ging om het tv-moment en de positionering van de minister als daadkrachtig bestuurder. Daarom keek Camiel ook alsof hij de Taliban beval zich onmiddellijk over te geven.

Spitsstroken, snelheidsbegrenzers, alcoholsloten, opvoedcursussen voor verkeershufters en nu weer het hamertje: Camiel Eurlings, at your service. Als het moet geeft hij eigenhandig de zebra bij u om de hoek een nieuw verfje, mits u voor een camerateam zorgt.

Camiel Eurlings heeft geen spindoctor nodig. Camiel redt zichzelf wel. Als die Rutger van GeenStijl in de buurt was geweest met zijn gezuig, had Camiel hem met het hamertje gewoon een klap op zijn kop gegeven.

Vroeger zou het hamertje zijn overgelaten aan een wachtmeester eerste klas met politiepet en een grote snor. Die zou, aan de oever van een breed kanaal, het hamertje aan de tv-kijker hebben getoond, en met sonore stem het bittere lot van de te water geraakte automobilist zonder hamertje hebben geschetst.

‘Dus wie vanaf morgen geen hamertje in de auto heeft, slinger ik op de bon.’ Klaar.

Maar zo werkt het niet meer. Je kunt als minister nog zulke visionaire toekomstplannen ontwikkelen, je kunt grote lijnen uitzetten wat je wilt, het gaat erom dat je tenminste één keer per week het nieuws haalt met iets simpels dat in één soundbite kan worden samengevat – en dan liefst geen spaarlampen of prachtwijken.

Zo is Rita Verdonk inmiddels in haar eentje de tweede partij van Nederland geworden, dus er zit niks anders op. Het is net wielrennen, als je wilt winnen moet je mee. Eurlings, man van de Limburgse heuvels, begrijpt dat als geen ander. Die zag onmiddellijk de potentie van het spookbeeld van de auto te water en het hamertje.

Dit zal het filmpje van Camiel Eurlings over twintig jaar vertellen: dit was de politiek van 2008 en zo gelukkig waren we toen – de minister van Verkeer had niks beters te doen dan zwaaien met een hamertje.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden