Nieuws

Hamers vangt bij UBS-bank in kwartaal bijna 2 keer zoveel beloning als in 1 jaar leiderschap bij ING (waarvoor hij vervolgd wordt)

Voormalig ING-topman Ralph Hamers heeft in zijn eerste vier maanden bij de Zwitserse zakenbank UBS al bijna 3,8 miljoen euro verdiend, flink meer dan bij zijn vorige werkgever. Hamers wordt in Nederland strafrechtelijk vervolgd voor het falende toezicht op witwaspraktijken in zijn ING-tijd.

Ralph Hamers. Beeld AP
Ralph Hamers.Beeld AP

Sinds november geeft Hamers leiding aan de grootste bank van Zwitserland, vanaf september was hij al bestuurslid. Over de afgelopen periode kreeg hij 1,2 miljoen Zwitserse frank aan gewoon salaris en 3 miljoen frank aan variabele beloningen, zoals bonussen. Samen is dat omgerekend een kleine 3,8 miljoen euro. Hamers’ voorganger, de Zwitser Sergio Ermotti, kreeg over 2020 een totale beloning van 13,3 miljoen frank.

Voordat Hamers naar Zwitserland vertrok, stond hij aan het roer van ING. Over het jaar 2019 kreeg hij daarvoor een beloning van ongeveer 2 miljoen euro. Een jaar eerder ontstond veel ophef toen ING Hamers’ honorarium wilde verhogen naar een ‘concurrerend en marktconform’ bedrag van 3 miljoen euro, terwijl de salarissen van het personeel net waren gematigd. Ook waren de klantentarieven onlangs verhoogd. Na felle kritiek vanuit politiek en samenleving liet de bank de salarisverhoging varen.

Dreun

Kort daarop kreeg het imago van ING een nog grotere dreun te verwerken. De bank, toen nog altijd onder leiding van Hamers, werd een boete opgelegd van 775 miljoen euro wegens nalatigheid bij het bestrijden van witwassen tussen 2010 en 2016. Volgens het Openbaar Ministerie wist ING vaak amper wie zijn klanten waren en had de bank waarschuwingen van toezichthouder DNB genegeerd.

De bekendste zaak die het OM had onderzocht, betrof die van het Noord-Russische Vimpelcom. Dat bedrijf trof in 2016 een schikking van 358 miljoen euro met de Nederlandse staat vanwege het omkopen van de dochter van de toenmalige Oezbeekse president Karimov. Bij het overboeken van dit smeergeld was een ING-rekening gebruikt.

Norm

In december besliste het gerechtshof in Den Haag dat het OM Hamers ook persoonlijk moest vervolgen. ‘Met een openbaar strafproces wordt de norm bevestigd dat ook bestuurders van een bank niet vrijuit gaan als zij feitelijk leiding hebben gegeven aan verboden gedragingen’, motiveerde de rechter dat besluit. ‘De burger moet kunnen zien dat ook dergelijk handelen door de overheid niet wordt geaccepteerd.’

Het is voor het eerst dat een bestuurder van een bedrijf zich alsnog voor de rechter moet verantwoorden, nadat er een schikking is getroffen. Bij een eventuele veroordeling hangt de bankier een gevangenisstraf boven het hoofd.

UBS liet destijds in een reactie op de vervolging weten het ‘volste vertrouwen’ te hebben in Hamers als topman van de Zwitserse bank.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden