Nieuws

Hamer begint formatieweek met experts, daarna partijleiders in groepjes

Informateur Mariëtte Hamer begint dinsdag aan week twee van haar opdracht met een nieuwe ronde gesprekken. Aan tafel schuiven Kim Putters (Sociaal Cultureel Planbureau), Hans Mommaas (Planbureau voor de Leefomgeving) en Pieter Hasekamp (Centraal Planbureau) aan, om mee te denken over het coronaherstelbeleid.

Informateur Mariette Hamer liet vrijdag in gesprek met de pers weten hoe ze het vervolg van de formatie van het nieuwe kabinet voor zich ziet.  Beeld ANP
Informateur Mariette Hamer liet vrijdag in gesprek met de pers weten hoe ze het vervolg van de formatie van het nieuwe kabinet voor zich ziet.Beeld ANP

Hamer kiest ervoor eerst de hulp in te roepen van de experts, voordat zij de partijleiders opnieuw ontvangt om de volgende stap in de formatie te zetten.

Afgelopen vrijdag rondde ze de eerste week van haar formatieopdracht af en liet doorschemeren hoe zij het vervolg voor zich ziet. Hamer zal op zoek gaan naar een gezamenlijke aanpak van het economisch herstelbeleid dat een meerderheid van de Kamer nodig acht, in de fase na de coronacrisis.

Dat zal deze week in ‘clusters’ gaan, zo legde Hamer afgelopen vrijdag uit. Dat betekent dat niet alle achttien fractievoorzitters opnieuw individueel een uitnodiging kunnen verwachten, maar in groepjes zullen aanschuiven. Op basis van haar gesprekken vorige week verwacht Hamer dat nog ongeveer tien partijen zullen overblijven die verder kunnen praten. Welke partijen dat zijn, is nog niet duidelijk.

Het ligt in de lijn der verwachting dat dit in ieder geval VVD, D66, CDA, PvdA, GroenLinks en ChristenUnie zullen zijn. Deze partijen zijn nog nadrukkelijk in de running om uiteindelijk inhoudelijke gesprekken over een regeerakkoord te voeren.

Bij de VVD, D66, GroenLinks en PvdA staan alle seinen op groen om de coalitiegesprekken te starten, maar CDA-leider Wopke Hoekstra lijkt te twijfelen over regeringsdeelname. De vier partijen vragen zich af of de terughoudendheid van Hoekstra moet worden gezien als besluiteloosheid.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden