Hamas: Sharon volgende doelwit

De radicale Palestijnse organisatie Hamas heeft de Israëlische premier Sharon uitgekozen als het volgende doelwit voor een aanslag...

Met een aanslag op de Israëlische premier Sharon wil Hamas de liquidatie wreken van haar geestelijke leider Yassin. Meshaal sprak mediaberichten tegen dat Hamas ook internationale doelen op het oog zou hebben voor vergeldingsaanvallen. Het doelwit zal altijd Israël zijn, aldus de hoge Hamas-functionaris, die in ballingschap leeft.

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties zal tot onvrede van de Palestijnen geen resolutie aannemen waarin de Israëlische liquidatie van Hamas-leider Yassin wordt veroordeeld. De vijftienkoppige raad is onderling verdeeld. Vooral de Amerikanen, die vetorecht hebben, willen zich niet binden aan een eenzijdige, veroordelende tekst.

De Israëlische VN-ambassadeur Dan Gillerman heeft de Verenigde Naties woensdagochtend (Nederlandse tijd) op zijn beurt beschuldigd van 'hypocrisie'. Hij hekelde pogingen om de Israëlische liquidatie van sjeik Yassin veroordeeld te krijgen, terwijl 'nog niet één resolutie, nog niet één presidentiële verklaring door deze raad is aangenomen om het opzettelijke afslachten van onze onschuldige burgers aan de kaak te stellen'.

De Palestijnse vertegenwoordiger bij de VN, Nasser al-Kidwa, had het debat geopend met het verzoek om 'de nieuwe Israëlische misdaad' te veroordelen. Nu een veroordeling door een dreigend Amerikaans veto wordt geblokkeerd, overwegen de Arabische landen de zaak voor te leggen aan de Algemene Vergadering van de VN.

De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Shalom onderstreepte woensdagochtend tegenover de Israëlische radio nog eens dat de joodse staat de leiders van extremistische Palestijnse groepen zal blijven opjagen en uitschakelen. Hij bracht bovendien nog eens onder de aandacht dat Israël nog altijd van plan is de Palestijnse leider Arafat te verbannen. Die zit al 2,5 jaar vast in zijn gehavende hoofdkwartier in Ramallah op de Westelijke Jordaanoever.

Israël mag zichzelf wat de Amerikaanse president Bush betreft verdedigen tegen Palestijns geweld, maar de joodse staat moet rekening houden met de gevolgen. Bush zei dat hij volgende week, als de veiligheidssituatie het toelaat, een Amerikaanse delegatie naar Israël wil sturen om te proberen het door de Verenigde Staten gesteunde vredesproces nieuw leven in te blazen.

Het Witte Huis drong dinsdag bij Israël aan op maximale terughoudendheid, nadat de regering in Jeruzalem eerder op de dag had gemeld dat alle Palestijnse militante leiders kans lopen geliquideerd te worden. De Amerikaanse regering verklaarde ernstig verontrust te zijn door de aanslag. Na de liquidatie dreigde Hamas met acties tegen Israël en de VS. 'We willen de partijen terug aan tafel krijgen om het vredesproces weer op het spoor te krijgen', zei zegsman McClellan.

De Hamas-beweging schoof dinsdag Abdel Aziz al-Rantissi naar voren als de nieuwe sterke man in de Palestijnse gebieden, en dan vooral in de Gazastrook, het belangrijkste bolwerk van de organisatie. Khaled Meshaal, die in ballingschap leeft en in Libanon zou verblijven, blijft leider van het politieke bureau. Hij noemde Al-Rantissi de 'binnenlandse leider', aldus de Israëlische krant Haaretz. Zowel Al-Rantissi als Meshaal, beiden hardliners, kondigde vergeldingsacties aan tegen de Israëliërs.

De Israëlische strijdkrachten voerden in de nacht een operatie uit in het vluchtelingenkamp Khan Younis in de Gazastrook. De Israëliërs trokken op met tanks en bulldozers om naar eigen zeggen posities van Palestijnse 'terroristen' uit te schakelen. Voor zover bekend vielen er tijdens de operatie geen gewonden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden