Hamas nu ook met VN gebrouilleerd

De Verenigde Naties hebben woensdag voor het eerst het Hamas-bestuur in de Palestijnse Gazastrook beschuldigd van het stelen van hulpgoederen uit een VN-depot (met video)....

Van onze correspondenten Alex Burghoorn en Bert Lanting

Hamas bleef tot nu toe uit het vaarwater van de VN, die in Gaza een cruciale rol vervullen voor het welzijn van 1,5 miljoen Palestijnen.

De diefstal tekent de vergaande politisering van de hulpverlening en wederopbouw na de verwoestende 22-daagse Gaza-oorlog. De internationale gemeenschap heeft daarbij een hoofdrol in gedachten voor de VN, aangezien het islamistische Hamas-bestuur geen gesprekspartner is en de Palestijnse Autoriteit van president Mahmoud Abbas al 19 maanden niets meer te zeggen heeft in de Gazastrook.

Politieagenten van Hamas hebben dinsdagmiddag meer dan 3.500 dekens en 406 voedselpaketten meegenomen uit een opslagplaats in het Beach-vluchtelingenkamp van Unrwa, de VN-organisatie die in Gaza enkele honderdduizenden Palestijnse vluchtelingen bijstaat met voedselhulp, scholing en medische zorg.

Israël stelt al maanden dat Hamas hulpgoederen voor eigen gebruik in beslag neemt, maar dat is steeds door de VN ontkend.

De VN eisen dat de goederen, bestemd voor 500 gezinnen, ‘onmiddellijk’ worden teruggegeven.

Tekst loopt door onder video

]]>

Maar Hamas wantrouwt de VN-organisatie sinds die onlangs besloot werknemers van de Palestijnse Autoriteit toe te voegen aan haar voedseldistributielijsten. De door de VS en de EU financieel ondersteunde Palestijnse Autoriteit betaalt haar veelal met werken gestopte ambtenaren in Gaza nog steeds salaris. Maar wegens een ernstig gebrek aan contant geld kunnen zij dat niet bij de bank opnemen. Unrwa voorziet hen daarom nu ook van voedselpaketten.

Het Hamas-bestuur staat onder grote druk de bevolking van Gaza bij te staan in de nasleep van het ongekend hevige Israëlische offensief, waarbij zeker vierduizend huizen zijn verwoest, en meer dan twintigduizend huizen zijn beschadigd. De voortdurende grensblokkade maakt het Hamas daarbij lastig: de islamisten hebben wel geld uitgedeeld aan slachtoffers, maar cement of bouwmaterialen zijn niet eenvoudig de Gazastrook binnenkrijgen.

De EU klaagde in een brief aan de Israëlische regering dat die zich niet aan haar belofte houdt humanitaire hulp voor Gaza door te laten. Volgens de EU is de situatie ‘nauwelijks verbeterd’.

In Straatsburg pleitte de Palestijnse president Mahmoud Abbas er gisteren tijdens een bezoek aan het Europees Parlement voor dat de EU vredestroepen naar Gaza stuurt. Abbas beschuldigde Israël ervan dat het zich schuldig heeft gemaakt aan oorlogsmisdaden. Volgens hem moeten de Israëlische autoriteiten zich daarvoor verantwoorden, maar hij zei tegelijkertijd bereid te zijn de vredesonderhandelingen met Israël te hervatten.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden