Hamas neemt Israëlische militair gevangen

Hamas heeft een Israëlische militair gevangengenomen in de Gazastrook. De gewapende tak van de Palestijnse beweging heeft dat zondag bekendgemaakt, op de bloedigste dag van het Israëlische offensief in de Gazastrook tot nu toe.

REUTERSANP en AFP

WASHINGTON/GAZA - De Amerikaanse president Barack Obama heeft de Israëlische premier Benjamin Netanyahu zondag laten weten zeer bezorgd te zijn over het groeiende aantal slachtoffers in de Gazastrook. Dat meldde het Witte Huis naar aanleiding van telefonisch overleg tussen beide staatshoofden.

Israël zette zondag zijn grondoffensief tegen Hamas door met grootscheepse aanvallen op de wijk Shejaia in het oosten van Gaza-stad. Daardoor kwamen volgens de Palestijnse autoriteiten 62 Palestijnen om het leven, onder wie 17 kinderen, en raakten circa 400 inwoners gewond. Elders in de Gazastrook waren volgens hulpverleners nog eens ruim 20 doden te betreuren. Volgens Israël kwamen zondag in de Gazastrook 13 Israëlische militairen om het leven.

Op de dag met de meeste slachtoffers sinds het begin van het offensief hield een wapenstilstand voor humanitaire hulp nog geen uur stand, terwijl Israël nogmaals aangaf alles te zullen doen om de raketaanvallen vanuit Gaza te stoppen. Shejaia is volgens het Israëlische leger 'een bolwerk van terroristen', waar Hamas wapens maakt en raketten afvuurt op Israël. Ook zouden er circa tien tunnels vanuit de wijk naar Israëlisch grondgebied lopen, die worden gebruikt voor aanslagen.

De Arabische Liga beschuldigde Israël zondag van oorlogsmisdaden, terwijl Israël stelt dat de burgerslachtoffers juist aan Hamas te wijten zijn. Hamas heeft zijn raketten volgens het leger met opzet in een dichtbevolkt gebied geplaatst, zodat burgers als menselijk schild kunnen worden gebruikt.

Israël heeft naar eigen zeggen de inwoners van de wijk gewaarschuwd om te vertrekken, maar Hamas zou hun hebben opgedragen ondanks alles te blijven.

Ondertussen maakte Israël bekend dat het grondoffensief in de Gazastrook wordt uitgebreid. Daarbij worden nog meer militairen ingezet om de raketarsenalen en smokkeltunnels van Hamas zo veel mogelijk te vernietigen.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry, stelde zondag dat Israël het recht heeft om zich tegen de aanhoudende raketaanvallen te verdedigen. Hamas moet volgens hem inzien dat het tijd is om de wapens neer te leggen. Kerry verwacht zelf snel naar het Midden-Oosten te gaan om te bemiddelen.

Sinds het begin van het Israëlische offensief op 8 juli kwamen al ruim 430 Palestijnen om het leven. Aan Israëlische zijde sneuvelden 18 militairen.

Zondag was de bloedigste dag tot nu toe in het Israëlische offensief tegen Hamas in de Gazastrook. Tenminste 62 Palestijnen en 13 Israëlische militairen kwamen om. Verslaggever Rolf Bos en fotograaf Daniel Rosenthal trokken aan Israëlische zijde langs het front.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden