Hamas-man betrapt op geldsmokkel

De Hamas-regering heeft vrijdag geprobeerd 639 duizend euro de Gazastrook binnen te smokkelen vanuit Egypte. De Palestijnse douane ontdekte het geld onder de kleding van chef woordvoering Sami Abu Zuhri....

Van onze correspondent Alex Burghoorn

De smokkeloperatie toont hoe wanhopig de Hamas-regering raakt onder druk van de internationale financiële boycot tegen de Palestijnse Autoriteit. Met de inbeslagname probeert Abbas te laten zien dat hij nog altijd het hoogste gezag heeft in de Palestijnse gebieden.

Sinds het uitbreken van de Hamas-crisis, eind januari, zijn de Verenigde Staten en de Europese Unie steeds in gesprek gebleven met Abbas. Ook Israël zoekt weer toenadering: minister van Buitenlandse Zaken Tzipi Livni en vice-premier Shimon Peres hebben zondag in Egypte een aftastend gesprek van een half uur met de Palestijnse president. Het is het hoogste diplomatieke contact in maanden en gaat vooraf aan het eerste bezoek van premier Ehud Olmert aan het Witte Huis, dinsdag.

Volgens het grensreglement van Rafah moet elk bedrag boven de 1600 euro worden aangegeven bij de Palestijnse douane, die onder Abbas valt. De Europese waarnemers die toezicht houden op de grenscontrole, hebben geconstateerd dat Abu Zuhri de regels heeft overtreden. ‘Hij heeft geprobeerd te smokkelen’, aldus de EU-missie.

‘Wij zijn ontdaan door deze behandeling terwijl het Palestijnse volk lijdt onder een beleg en uithongering’, zei Abu Zuhri, nadat hij de Gazastrook zonder geld was binnengegaan. Het waren schenkingen van particulieren uit de Arabische wereld, zei hij.

Honderden Hamas-strijders trokken vrijdag naar de grenspost Rafah. De beveiliging is er in handen van de presidentiële garde van Abbas, die de leider is van Fatah. Hoewel de laatste dagen in de Gazastrook al op kleine schaal gevechten tussen Hamas en Fatah zijn uitgebroken, bleef in Rafah een confrontatie uit. Met zijn doorverwijzing naar de openbaar aanklager lijkt Abbas er een strafzaak van te willen maken. Maar Hamas zegt de toezegging te hebben dat het geld snel vrijkomt.

De Hamas-regering heeft tientallen miljoenen toegezegd gekregen uit de islamitische wereld, maar geen bank is bereid het geld naar de Palestijnse Autoriteit door te sluizen. De VS dreigen met processen tegen banken die zaken doen met Hamas, dat te boek staat als een terroristische organisatie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden