Hamas geeft Israël lijst honderden gevangenen voor ruil

Honderden Palestijnen moeten vrij in ruil voor ontvoerde Israëlische soldaat Gilad Shalit...

Van onze correspondent Alex Burghoorn

JERUZALEM De islamistische Hamas-beweging heeft Israël een lijst overhandigd met de namen van zeker enkele honderden Palestijnse gevangenen die Hamas wil ruilen tegen Gilad Shalit, de Israëlische soldaat die tien maanden geleden bij de grens van de Gazastrook is ontvoerd. Voor het eerst in een half jaar is daarmee weer beweging gekomen in de ontvoeringszaak, waarvan de lange duur pijnlijk is voor zowel de Israëlische premier Olmert als de Palestijnse president Abbas.

De Palestijnse regering heeft de overhandiging in het weekeinde ‘een grote stap’ genoemd. De Israëlische reactie was terughoudender: het is ‘een zekere vooruitgang’. Niemand voorspelt nog een spoedige ruil.

De voortgang lijkt een reactie op de Europese eis dat Shalit moet worden vrijgelaten voordat de betrekkingen met de Palestijnse eenheidsregering worden uitgebreid. Sinds Hamas kortgeleden een coalitie met Fatah heeft gevormd, zoekt de EU weer toenadering.

Het precieze aantal namen op de lijst is onbekend. Zeker is dat Fatah-leider Marwan Barghouti er op staat. De charismatische Barghouti is tot vijf keer levenslang veroordeeld voor zijn rol in de tweede intifada. Veel Palestijnen zien in hem de ideale opvolger van Abbas.

Strijders van Hamas hebben Shalit in juni op Israëlisch grondgebied ontvoerd. Nadat een groots legeroffensief in de Gazastrook zijn bevrijding niet dichterbij had gebracht, is Israël met Egyptische bemiddeling onderhandelingen begonnen. Abbas speelt daar geen rol in. Hamas hoopt met een ruil het imago van ware beschermer van de Palestijnen te versterken.

De vader van Shalit vraagt in Israël onophoudelijk aandacht voor zijn zoon. Vaak trekt hij op met familieleden van de twee soldaten die in juli door de Libanese Hezbollah zijn ontvoerd. Het heeft het gezag van Olmert geschaad dat hij in beide gevallen hard militair heeft uitgehaald zonder enig resultaat.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden