Hamas executeert twee 'verraders'

JERUZALEM Het Hamas-bestuur in de Gazastrook heeft twee Palestijnen geëxecuteerd, nadat ze door een militair tribunaal wegens collaboratie met Israël ter dood waren veroordeeld....

Van onze correspondent Alex Burghoorn

Het zijn de eerste voltrokken doodvonnissen sinds de islamistische beweging in 2007 aan de macht kwam in de Palestijnse kustenclave. Hun lichamen zijn donderdag binnengebracht bij het Shifa-ziekenhuis in Gaza-Stad.

De twee formeel door een vuurpeloton uitgevoerde terechtstellingen zijn bedoeld om collaborateurs af te schrikken. ‘Als ze niet zien dat sommige verraders worden geëxecuteerd volgens de wet, zullen ze doorgaan te collaboreren met Israël’, zei Ihab Ghussein, woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken, afgelopen week.

Hamas-strijders hebben eerder wel zonder proces executies op collaborateurs uitgevoerd na de korte Palestijnse burgeroorlog in 2007, en tijdens de Gaza-oorlog met Israël in 2009. Aan die ondergrondse praktijk hebben zich in de loop der decennia vrijwel alle Palestijnse strijdgroepen schuldig gemaakt. Collaboratie met Israël – meestal als informant van de geheime dienst – geldt als hoogverraad.

De verwachting is dat de executies het Hamas-bestuur in Gaza verder zullen vervreemden van de Palestijnse Autoriteit, die sinds 2007 heeft alleen nog gezag heeft op de Westelijke Jordaanoever.

De doodstraf kan volgens de Palestijnse wetgeving alleen met instemming van de president worden uitgevoerd. Maar Mahmoud Abbas zetelt op de Westoever en heeft al drie jaar geen greep meer op gebeurtenissen in Gaza. Sinds zijn aantreden in 2005 heeft Abbas geen executies meer goedgekeurd.

Palestijnse mensenrechtengroepen hadden Hamas opgeroepen af te zien van uitvoering van de doodvonnissen, nadat minister van Buitenlandse Zaken Fathi Hammad onlangs op de radio had gesuggereerd dat de executies aanstaande waren. Tegen nog negen Palestijnen is onder het Hamas-bestuur de doodstraf uitgesproken – tegen drie wegens collaboratie en tegen zes wegens moord.

De executies maken een toenadering tussen Hamas en het Westen nog onwaarschijnlijker dan die al is. ‘Dit is een grote stap terug voor Hamas’, zei Bill Van Esveldt, die namens Human Rights Watch Israël en de Palestijnse gebieden in de gaten houdt. Ook Amnesty International had Hamas met klem opgeroepen de doodvonnissen niet uit te voeren. De Verenigde Staten en Europa beschouwen Hamas als een terroristische organisatie en werken alleen samen met het Palestijnse bestuur op de Westoever.

De twee geëxecuteerden waren 33 en 36 jaar oud, en een van hen ontving volgens Hamas sinds 1998 geld van Israël in ruil voor het doorspelen van informatie aan het leger.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden