Hamas en Jihad schorten aanslagen op

De Palestijnse Hamas-beweging heeft besloten voorlopig geen zelfmoordacties uit te voeren in Israël en ook op te houden met mortierbeschietingen....

'Er wordt in de beweging in die richting gedacht', zei Azzam tegen het persbureau Reuters. 'Maar de beslissing zal uiteindelijk genomen worden door de leiders in het buitenland.' Eerder op de dag had een Jihad-woordvoerder in Beirut nog gezegd dat de aanslagen door zouden gaan.

Enkele uren na de aankondiging van de Hamas kwam het in de Gazastrook opnieuw tot hevige gevechten tussen de Palestijnse politie en aanhangers van Hamas en Islamitische Jihad. Daarbij werden zeker vijf mensen gedood.

Hamas stelde in een verklaring besloten te hebben tot het gedeeltelijk en tijdelijk staakt-het-vuren 'in het belang van de eenheid van het Palestijnse volk en om de jihad te beschermen'. Operaties in de bezette gebieden vallen buiten het bestand en de beweging behoudt zich het recht voor te reageren op 'Israëlische misdaden'.

Israël heeft de verklaring van Hamas afgedaan als een 'tactische stunt'. Het bestand zou het resultaat zijn van een overeenkomst tussen Hamas en de Palestijnse Autoriteit die erop gericht is harder optreden tegen de groepering te vermijden, aldus een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

De verklaring van Hamas kwam inderdaad naar buiten na gesprekken tussen leiders van de beweging en van de Palestijnse Autoriteit. De bijeenkomst volgde op hevige rellen tussen aanhangers van Hamas en de politie die donderdag Hamas-leider Rantisi wilde arresteren. Het is nog niet duidelijk of het akkoord tussen de PA en Hamas ook de arrestatie inhoudt van Rantisi, die nog altijd op vrije voeten is.

De nieuwe gevechten in het Jabaliya-vluchtelingenkamp in de Gazastrook begonnen tijdens de begrafenis van de enige dode bij de rellen van de vorige dag. Op een aantal andere plekken in de Gazastrook kwam het ook tot botsingen tussen aanhangers van Hamas en Jihad en de politie. Het verzet lijkt zich tot dusver te beperken tot een paar bekende brandhaarden.

De ontwikkelingen van de afgelopen dagen komen terwijl Yasser Arafat nog onder grote internationale druk staat om op te treden tegen de militanten. Israël heeft sinds het begin van de week geen grootscheepse militaire acties tegen de PA uitgevoerd, naar het zich laat aanzien op verzoek van de Amerikanen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.