Hamas en Israël wijzen VN-resolutie af

De gevechten en bombardementen in de Gazastrook gaan vrijdag onverminderd door, ondanks de VN-resolutie waarmee de Veiligheidsraad heeft opgeroepen tot een onmiddellijk staakt-het-vuren.

Van onze correspondent Alex Burghoorn

Het Israëlische kabinet is bijeen om te besluiten of het grondoffensief vergroot wordt. Duizenden reservisten staan klaar om met meer manschappen de Gazastrook in te trekken.

Verenigde staten
De VN-resolutie 1860 is aangenomen met 14 stemmen, alleen de Verenigde Staten hebben zich donderdag van stemming onthouden.

Hoewel in de tekst de hoofdlijnen zijn opgenomen van de voorwaarden die een ‘duurzaam’ staakt-het-vuren moeten mogelijk maken, wordt niet ingegaan op de details. De wapenleveranties aan Hamas, via tunnels naar Egypte, moeten worden gestopt. Maar ook moeten de grensovergangen met Israël worden heropend en de blokkade na 18 maanden opgeheven.

Lees verder onder de video
]]>

Over afspraken en mechanismen die dat mogelijk kunnen maken, onderhandelen de partijen in de Egyptische hoofdstad Caïro. De VS hebben gezegd geen stem uit te brengen over de resolutie, omdat ze het verloop van die onderhandelingen willen afwachten. Het voortgaan van de oorlog betekent dat zowel Hamas als Israël denkt dat er uit de onderhandelingen nog te weinig voordeel valt te behalen.

Oorlog voorbij
‘Deze resolutie betekent niet dat de oorlog voorbij is’, heeft Hamas-woordvoerder Sami Abu Zuhri vanuit Gaza gezegd tegen de Arabische nieuwszender Al-Jazeera. ‘We roepen de Palestijnse strijders op zich te mobiliseren en klaar te zijn voor het offensief, en we roepen de Arabische massa’s op door te gaan met hun boze protesten.’ De resolutie komt volgens Hamas-leider Osama Hamdan, in de Libanese hoofdstad Beiroet, niet tegemoet aan de eisen van de islamistische beweging.

De Hamas-militie heeft vrijdag zeker 30 raketten op Israël afgeschoten, onder meer op de grote steden Beersheva, Ashkelon en Ashdod. Daarbij is een lichtgewonde gevallen.

Ook Israël heeft naar eigen zeggen zo’n 30 doelwitten bestookt, waarbij zeker 19 doden zijn gevallen. Onder hen was een Oekraïense vrouw samen met haar 2-jarige zoontje – zij is de eerste buitenlander die is omgekomen in de Gaza-oorlog. De vrouw was getrouwd met een Palestijnse arts, die zoals veel Palestijnen in Oekraïne heeft gestudeerd.

De Israëlische premier Ehud Olmert heeft vrijdag gezegd dat het militaire offensief tegen Hamas doorgaat, en dat ‘Israël er nooit mee heeft ingestemd dat welke organisatie van buiten dan ook het recht bepaalt om zijn burgers en veiligheid te verdedigen’. Ook zei hij: ‘De raketbeschietingen van vanochtend tegen de inwoners van Zuid-Israël bewijzen alleen maar dat VN-resolutie 1860 niet praktisch is en niet wordt geëerbiedigd door de Palestijnse moordadige organisaties.’

Het Israëlische leger bestookt de Gazastrook met bommen. Het twee weken geleden ingezette grondoffensief duurt voort ondanks de VN-resolutie. (Reuters) Beeld
Het Israëlische leger bestookt de Gazastrook met bommen. Het twee weken geleden ingezette grondoffensief duurt voort ondanks de VN-resolutie. (Reuters)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden